lamotek.pl

Sałatka nicejska • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej. Łatwy przepis Kingi na pożywną sałatkę!

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej. Łatwy przepis Kingi na pożywną sałatkę!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwki czarne - 45 g
cebula czerwona - 0,5 szt.
anchois - 1 szt.
jajko - 2 szt.
mix sałat - 150 g
fasolka zielona, mrożona - 100 g
pomidorki koktajlowe - 100 g
tuńczyk w oleju - 185 g
ziemniak - 3 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
musztarda dijon - 1 łyżeczka
ocet winny - 125 ml
oliwa z oliwek - 125 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS WINEGRET:
W miseczce mieszamy oliwę, ocet i musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Do miski przekładamy miks sałat. Wlewamy ¾ sosu winegret i mieszamy sałatę dłońmi, tak aby każdy liść pokryty był sosem.
2.KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Ziemniaki w mundurkach, ugotowane i ostudzone, kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na półtwardo przez 5-6 minut. Ostudzone jajka i pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka.
3.UKŁADAMY SAŁATKĘ:
Na talerz wykładamy sałatę. Składniki układamy w grupach – ziemniaki, jajka, krążki cebuli, pomidorki i ugotowaną fasolkę szparagową. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dokładamy do sałatki. Układamy czarne oliwki. Opcjonalnie dodajemy sardele. Całość oprószamy pieprzem i skrapiamy dressingiem.
Sałatka nicejska

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS WINEGRET

W miseczce mieszamy oliwę, ocet i musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Do miski przekładamy miks sałat. Wlewamy ¾ sosu winegret i mieszamy sałatę dłońmi, tak aby każdy liść pokryty był sosem.

2

KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Ziemniaki w mundurkach, ugotowane i ostudzone, kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na półtwardo przez 5-6 minut. Ostudzone jajka i pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka.

3

UKŁADAMY SAŁATKĘ

Na talerz wykładamy sałatę. Składniki układamy w grupach – ziemniaki, jajka, krążki cebuli, pomidorki i ugotowaną fasolkę szparagową. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dokładamy do sałatki. Układamy czarne oliwki. Opcjonalnie dodajemy sardele. Całość oprószamy pieprzem i skrapiamy dressingiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1603,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

801,9 kcal

🥑

Tłuszcz

55,9 g

🌾

Węglowodany

33,1 g

🥬

Błonnik

39,8 g

💪

Białko

39,8 g

Podobne przepisy