lamotek.pl

Mac and cheese na dwa sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

W amerykańskim stylu, serowy i pyszny! Mac & cheese według przepisu Karola to klasyka, której musisz spróbować!

Mac and cheese na dwa sposoby

W amerykańskim stylu, serowy i pyszny! Mac & cheese według przepisu Karola to klasyka, której musisz spróbować!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

curry - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
makaron maccheroni - 300 g
masło - 40 g
mąka pszenna - 1 łyżka
mleko - 500 ml
olej słonecznikowy - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
pieczarka - 250 g
pieprz czarny - 1 szczypta
rozmaryn świeży - 8 g
ser cheddar - 300 g
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
pomidorki koktajlowe - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki kroimy w czosnek, lekko blanszujemy na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Gotujemy makaron al dente według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Zasmażkę zalewamy zimnym mlekiem, dokładnie mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Ponownie dolewamy mleko i lekko redukujemy sos. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
4.PODAJEMY MAC & CHEESE (WYBIERZ JEDEN SPOSÓB PODANIA):
Gotowy mac & cheese podajemy na talerzu z resztą startego sera, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami, bazylią i pieprzem.
Mac and cheese na dwa sposoby

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki kroimy w czosnek, lekko blanszujemy na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz.

2

GOTUJEMY MAKARON

Gotujemy makaron al dente według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Zasmażkę zalewamy zimnym mlekiem, dokładnie mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Ponownie dolewamy mleko i lekko redukujemy sos. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.

4

PODAJEMY MAC & CHEESE (WYBIERZ JEDEN SPOSÓB PODANIA)

Gotowy mac & cheese podajemy na talerzu z resztą startego sera, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami, bazylią i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3080,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

770,2 kcal

🥑

Tłuszcz

41,2 g

🌾

Węglowodany

67,7 g

🥬

Błonnik

32,7 g

💪

Białko

32,7 g

Podobne przepisy