Piernik z marchwi • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj okrągłą formę o średnicy 20 cm blachę do pieczenia papier do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PIERNIKA ŻURAWINY
ZALEWAMY GORĄCĄ WODĄ I ODSTAWIAMY DO NAPĘCZNIENIA.
JAJKA UBIJAMY Z KSYLITOLEM.
STOPNIOWO DOLEWAMY OLEJ, CAŁY CZAS MIESZAJĄC.
NASIONA CHIA MIELEMY W MŁYNKU.
DO OSOBNEJ MISKI PRZESIEWAMY PRZEZ SITKO SUCHE SKŁADNIKI (MĄKĘ, PRZYPRAWY, SODĘ, PROSZEK DO PIECZENIA I SÓL).
MIESZAMY Z NASIONAMI CHIA.
SUCHE SKŁADNIKI STOPNIOWO ŁĄCZYMY Z MASĄ JAJECZNĄ, CAŁY CZAS MIESZAJĄC.
DODAJEMY MARCHEWKĘ, IMBIR I
bakalie Marchewkę i imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach – dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.
Orzechy pekan rozdrabniamy w moździerzu.
Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy.
Dodajemy żurawiny i orzechy – mieszamy całość.
PIECZEMY PIERNIK CIASTO WLEWAMY
do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy ok. 70-80 minut.
Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone w środku.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ W RONDELKU
podgrzewamy śmietankę, rozpuszczamy w niej czekoladę i masło orzechowe.
DEKORUJEMY CIASTO ORZECHY LASKOWE
pieczemy na blasze, następnie zdejmujemy z nich skórkę.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je polewą, orzechami laskowymi, orzechami pekan, pestkami dyni oraz rozkruszonymi w moździerzu pistacjami.
Polewamy odrobiną syropu klonowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4736,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
394,7 kcal
Tłuszcz
24,9 g
Węglowodany
42,8 g
Błonnik
7,6 g
Białko
7,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Niezły ananas, czyli kurczak słodko-kwaśny
Pyszne danie, które uwielbiają nie tylko najmłodsi! Delikatny drób ze smakowitymi dodatkami to świetny pomysł na obiad.

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Korzenny pudding ryżowy
Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowe zajączki
Drożdżowe zajączki z nutą wanilii i szafranu osłodzą każde świąteczne biesiadowanie przy wspólnym stole!

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gwiazdki Czar
Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!

Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!

Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!