lamotek.pl

Gnocchi z grzybami i brukselką • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.

Gnocchi z grzybami i brukselką

Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brukselka - 500 g
bulion warzywny - 250 ml
curry - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
mango - 1 szt.
masło - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
pieczarka - 500 g
migdały płatki - 20 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 4 szt.
śmietana 30% - 100 g
gnocchi - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BRUKSELKĘ:
oczyszczamy.
2.PIECZARKI CZYŚCIMY, WIĘKSZE:
kroimy na pół lub w ćwiartki.
3.
SZALOTKI SIEKAMY.
4.PŁATKI MIGDAŁOWE LEKKO:
prażymy na dużej patelni bez dodatku tłuszczu, wyjmujemy i odstawiamy na bok.
5.MASŁO ROZGRZEWAMY NA:
patelni, pieczarki i szalotki smażymy przez 3 minuty, mieszając.
6.POSYPUJEMY CURRY I:
podsmażamy przez 1 minutę.
7.DOLEWAMY BULION WARZYWNY:
i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.
8.DODAJEMY BRUKSELKĘ I:
dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
9.MANGO OBIERAMY, MIĄŻSZ:
oddzielamy od pestki i kroimy w kostkę.
10.GNOCCHI GOTUJEMY WE:
wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
11.GRZYBY I BRUKSELKĘ:
doprawiamy do smaku, w razie potrzeby lekko zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej, dodajemy mango i czekamy chwilę, aż zrobi się ciepłe.
12.PODAJEMY Z OSĄCZONYMI:
gnocchi, posypujemy płatkami migdałowymi.
Gnocchi z grzybami i brukselką

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BRUKSELKĘ

oczyszczamy.

2

PIECZARKI CZYŚCIMY, WIĘKSZE

kroimy na pół lub w ćwiartki.

3

SZALOTKI SIEKAMY.

4

PŁATKI MIGDAŁOWE LEKKO

prażymy na dużej patelni bez dodatku tłuszczu, wyjmujemy i odstawiamy na bok.

5

MASŁO ROZGRZEWAMY NA

patelni, pieczarki i szalotki smażymy przez 3 minuty, mieszając.

6

POSYPUJEMY CURRY I

podsmażamy przez 1 minutę.

7

DOLEWAMY BULION WARZYWNY

i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.

8

DODAJEMY BRUKSELKĘ I

dusimy pod przykryciem przez 5 minut.

9

MANGO OBIERAMY, MIĄŻSZ

oddzielamy od pestki i kroimy w kostkę.

10

GNOCCHI GOTUJEMY WE

wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

11

GRZYBY I BRUKSELKĘ

doprawiamy do smaku, w razie potrzeby lekko zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej, dodajemy mango i czekamy chwilę, aż zrobi się ciepłe.

12

PODAJEMY Z OSĄCZONYMI

gnocchi, posypujemy płatkami migdałowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2294,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

382,4 kcal

🥑

Tłuszcz

10,9 g

🌾

Węglowodany

64,7 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

10,6 g

Podobne przepisy