lamotek.pl

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką

Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 3 szt.
cukier trzcinowy - 150 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
margaryna - 150 g
mąka pszenna - 220 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
cukier puder - 200 g
sok z pomarańczy - 20 ml
morele suszone - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE JAJKA UBIJAMY:
z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
2.STOPNIOWO DODAJEMY ROZTOPIONĄ:
margarynę.
3.MĄKĘ MIESZAMY Z:
proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie dodajemy do pozostałych składników.
4.DOKŁADNIE MIESZAMY, NA:
końcu dodajemy otartą skórkę z pomarańczy oraz pokrojone suszone morele.
5.WLEWAMY DO FORMY:
(średnica: 21-22 cm).
6.PIECZEMY OKOŁO 30:
minut w temperaturze 175°C.
7.UPIECZONE CIASTO:
studzimy.
8.CUKIER PUDER I:
sok z pomarańczy ucieramy razem do momentu powstania lukru.
9.WYSTUDZONE CIASTO POLEWAMY:
lukrem i posypujemy pokrojonymi suszonymi morelami.
Ciasto korzenne z pomarańczową nutką

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE JAJKA UBIJAMY

z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.

2

STOPNIOWO DODAJEMY ROZTOPIONĄ

margarynę.

3

MĄKĘ MIESZAMY Z

proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie dodajemy do pozostałych składników.

4

DOKŁADNIE MIESZAMY, NA

końcu dodajemy otartą skórkę z pomarańczy oraz pokrojone suszone morele.

5

WLEWAMY DO FORMY

(średnica: 21-22 cm).

6

PIECZEMY OKOŁO 30

minut w temperaturze 175°C.

7

UPIECZONE CIASTO

studzimy.

8

CUKIER PUDER I

sok z pomarańczy ucieramy razem do momentu powstania lukru.

9

WYSTUDZONE CIASTO POLEWAMY

lukrem i posypujemy pokrojonymi suszonymi morelami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3724,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

310,4 kcal

🥑

Tłuszcz

11,7 g

🌾

Węglowodany

49 g

🥬

Błonnik

4,0 g

💪

Białko

4,0 g

Podobne przepisy