lamotek.pl

Kurczak w prostym sosie barbecue • przepis • składniki • przygotowanie

Sos barbecue to klasyka kuchni w stylu amerykańskim. W tym przepisie połączono go z udkami kurczaka. Smakuje rewelacyjnie!

Kurczak w prostym sosie barbecue

Sos barbecue to klasyka kuchni w stylu amerykańskim. W tym przepisie połączono go z udkami kurczaka. Smakuje rewelacyjnie!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 3 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
goździki - 4 szt.
chorizo plastry - 25 g
ząbek czosnku - 3 szt.
kindziuk z pieprzem - 25 g
ketchup - 100 ml
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
pieprz biały - 1 szczypta
musztarda dijon - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 50 ml
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 50 ml
pieprz cayenne - 1 szczypta
kurczak udko - 1 kg
ziemniak - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PIEKARNIK ROZGRZANY:
do 180°C (termoobieg) garnek do gotowania na parze moździerz patelnię grillową naczynie żaroodporne Sos barbecue Do garnka wsypujemy 3-4 łyżki brązowego cukru, upalamy go na karmel.
2.DO KARMELU DODAJEMY:
2 drobno posiekane ząbki czosnku , 3/4 przygotowanej ilości ostrej papryczki , pokrojonej w kosteczkę, sos sojowy i niewielką ilość wody. 4 GOŹDZIKI MIAŻDŻYMY: w moździerzu i dodajemy do sosu w garnku, do tego dodajemy 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 małą łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i szczyptę pieprzu cayenne. MIESZAMY.
3.GDY SOS UZYSKA:
konsystencję syropu, zdejmujemy garnek z ognia.
4.DO MARYNATY DODAJEMY:
łyżeczkę musztardy Dijon i 100 ml łagodnego ketchupu. MIESZAMY.
5.PONOWNIE STAWIAMY GARNEK:
na ogniu na 5-10 minut, gotujemy na wolnym ogniu (można dodawać wodę w celu redukcji sosu). ODSTAWIAMY.
6.UDA KURCZAKA UDA:
myjemy i osuszamy, doprawiamy białym pieprzem.
7.NA PATELNI GRILLOWEJ:
podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy uda tylko od strony skóry (smażymy na złotobrązowy kolor, mięso powinno być jeszcze surowe).
8.UDA KURCZAKA ZDEJMUJEMY:
z patelni grillowej (pozostawiamy tłuszcz na patelni), nacinamy od strony surowego mięsa, przekładamy do naczynia i polewamy dokładnie sosem barbecue.
9.MIĘSO WRAZ Z:
sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez mniej więcej 45 minut (po upływie 20-25 minut wyjmujemy uda z piekarnika i dokładamy do nich grillowane ziemniaczki).
10.ZIEMNIAKI UMYTE I:
pokrojone młode ziemniaki gotujemy na parze przez mniej więcej 30 minut.
11.UPAROWANE ZIEMNIAKI ODSTAWIAMY:
do ostygnięcia, następnie marynujemy je w tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy uda, doprawiamy pozostałą częścią przygotowanej porcji ostrej papryczki (pokrojonej w kosteczkę) i odrobiną gałki muszkatołowej.
12.NASTĘPNIE ZIEMNIAKI GRILLUJEMY:
na patelni grillowej (tylko od strony przekrojenia ziemniaka).
13.DO PRZYPIECZONYCH ZIEMNIAKÓW:
na patelni dodajemy kawałki chorizo i kindziuka. MIESZAMY.
14.PO MNIEJ WIĘCEJ:
20-25 minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika.
15.DO UD KURCZAKA:
dodajemy grillowane ziemniaki z chorizo i kindziukiem, a następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
16.PO 20 MINUTACH:
wyciągamy danie z piekarnika i układamy na talerzu.
Kurczak w prostym sosie barbecue

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PIEKARNIK ROZGRZANY

do 180°C (termoobieg) garnek do gotowania na parze moździerz patelnię grillową naczynie żaroodporne Sos barbecue Do garnka wsypujemy 3-4 łyżki brązowego cukru, upalamy go na karmel.

2

DO KARMELU DODAJEMY

2 drobno posiekane ząbki czosnku , 3/4 przygotowanej ilości ostrej papryczki , pokrojonej w kosteczkę, sos sojowy i niewielką ilość wody. 4 GOŹDZIKI MIAŻDŻYMY: w moździerzu i dodajemy do sosu w garnku, do tego dodajemy 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 małą łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i szczyptę pieprzu cayenne. MIESZAMY.

3

GDY SOS UZYSKA

konsystencję syropu, zdejmujemy garnek z ognia.

4

DO MARYNATY DODAJEMY

łyżeczkę musztardy Dijon i 100 ml łagodnego ketchupu. MIESZAMY.

5

PONOWNIE STAWIAMY GARNEK

na ogniu na 5-10 minut, gotujemy na wolnym ogniu (można dodawać wodę w celu redukcji sosu). ODSTAWIAMY.

6

UDA KURCZAKA UDA

myjemy i osuszamy, doprawiamy białym pieprzem.

7

NA PATELNI GRILLOWEJ

podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy uda tylko od strony skóry (smażymy na złotobrązowy kolor, mięso powinno być jeszcze surowe).

8

UDA KURCZAKA ZDEJMUJEMY

z patelni grillowej (pozostawiamy tłuszcz na patelni), nacinamy od strony surowego mięsa, przekładamy do naczynia i polewamy dokładnie sosem barbecue.

9

MIĘSO WRAZ Z

sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez mniej więcej 45 minut (po upływie 20-25 minut wyjmujemy uda z piekarnika i dokładamy do nich grillowane ziemniaczki).

10

ZIEMNIAKI UMYTE I

pokrojone młode ziemniaki gotujemy na parze przez mniej więcej 30 minut.

11

UPAROWANE ZIEMNIAKI ODSTAWIAMY

do ostygnięcia, następnie marynujemy je w tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy uda, doprawiamy pozostałą częścią przygotowanej porcji ostrej papryczki (pokrojonej w kosteczkę) i odrobiną gałki muszkatołowej.

12

NASTĘPNIE ZIEMNIAKI GRILLUJEMY

na patelni grillowej (tylko od strony przekrojenia ziemniaka).

13

DO PRZYPIECZONYCH ZIEMNIAKÓW

na patelni dodajemy kawałki chorizo i kindziuka. MIESZAMY.

14

PO MNIEJ WIĘCEJ

20-25 minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika.

15

DO UD KURCZAKA

dodajemy grillowane ziemniaki z chorizo i kindziukiem, a następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

16

PO 20 MINUTACH

wyciągamy danie z piekarnika i układamy na talerzu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3706,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

926,6 kcal

🥑

Tłuszcz

40,5 g

🌾

Węglowodany

53,8 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

50,5 g

Podobne przepisy