Kulebiak z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ I
papier do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
200 stopni C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE RYŻ GOTUJEMY
według instrukcji na opakowaniu.
CEBULKĘ KROIMY W
kostkę, następnie siekamy. 125 G PIECZAREK: myjemy (jeśli blaszki są widoczne, trzeba pieczarki obrać).
PIECZARKI KROIMY W
półtalarki. 2 ŁYŻKI OLIWY: z oliwek rozgrzewamy na patelni.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ
wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia.
NASTĘPNIE DODAJEMY PIECZARKI,
solimy.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA
patelni, często mieszając.
DO CZYSTEJ MISKI
wkładamy usmażoną cebulę i pieczarki, następnie ugotowany ryż.
PÓŁ PĘCZKA PIETRUSZKI
siekamy i wrzucamy do ryżu, cebuli i pieczarek. MIESZAMY.
BIERZEMY 2 FILETY
łososia (2 filety), myjemy je pod wodą, osuszamy.
WLEWAMY 1 SZKLANKĘ
mleka do garnka, dodajemy pieprz i wrzucamy 2 filety z łososia.
GOTUJEMY MNIEJ WIĘCEJ
5 minut na wolnym ogniu.
NASTĘPNIE WYCIĄGAMY ŁOSOSIA
z mleka (łosoś nie jest do końca ścięty).
ZA POMOCĄ ŁYŻKI
oddzielamy mięso od skóry, skórę łososia wyrzucamy.
ODDZIELONE OD SKÓRY
małe kawałki mięsa łososia wrzucamy do miski z ryżem i innymi składnikami.
DELIKATNIE MIESZAMY, NIE
za szybko, niezbyt energicznie.
DOPRAWIAMY CAŁOŚĆ SOLĄ
i pieprzem.
PONOWNIE MIESZAMY.
BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIEREM
pergaminowym.
CIASTO FRANCUSKIE KROIMY
wzdłuż tak, żeby jeden płat był szerszy od drugiego (mniejszy płat ma mieć szerokość 11 cm, a większy płat – 14 cm).
MNIEJSZY PŁAT CIASTA
wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem, następnie nakładamy farsz z miski, zostawiając 1-1,5 cm od brzegów ciasta.
DO CZYSTEJ MISKI
dodajemy żółtko i troszeczkę wody, mieszamy. SMARUJEMY BRZEGI CIASTA: jajkiem.
BIERZEMY SZERSZY PŁAT
i przykrywamy nim mniejszy płat z farszem, dokładnie dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, następnie dociskamy palcem.
CAŁOŚĆ SMARUJEMY POZOSTAŁYM
żółtkiem, na samym wierzchu robimy wzorek widelcem.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
SOS 60 ML
białego wina i 2 opakowania śmietany 30% wlewamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, redukujemy sos na patelni.
SIEKAMY PÓŁ PĘCZKA
natki pietruszki.
JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY
kulebiak z pieca, przekrawamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
NA TALERZ WYKŁADAMY
niewielką ilość miksu sałat, polewamy oliwą z oliwek.
KAWAŁKI KULEBIAKA KŁADZIEMY
na sałatę, do sosu na patelni wrzucamy pietruszkę, mieszamy.
SOS PRZELEWAMY DO
sosjerki, na kawałki kulebiaka nakładamy pietruszkę do dekoracji.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4052 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1013 kcal
Tłuszcz
71,9 g
Węglowodany
49,4 g
Błonnik
37,6 g
Białko
37,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!

Bezmięsny pie
Pyszne, aromatyczne danie, inspirowane amerykańskimi i brytyjskimi wytrawnymi ciastami, w wersji bez mięsa. Ta rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny!

Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona feta pasta z TikToka
To niezwykłe połączenie fety i makaronu zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem! Tę pastę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Idealnie sprawdzi się jako danie na obiad lub kolację!

Żurek orientalny z białą kiełbasą
Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!

Nuggetsy z halloumi
Delikatny i lekko słony ser w chrupiącej panierce, czyli pomysł na bezmięsne nuggetsy w greckim stylu. To pyszna przekąska, która mile zaskoczy gości podczas kolejnego spotkania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spaghetti z wołowym ragu
Długo gotowany sos pomidorowy na bazie aromatycznych warzyw i mięsa wołowego w stylu włoskim, czyli ragu. Sprawdź, jak z prostych i pysznych składników przygotować danie idealne na romantyczny wieczór!

Zupa chrzanowa
Delikatna i szybka w przygotowaniu zupa, sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień!

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.