lamotek.pl

KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ • przepis • składniki • przygotowanie

Kruszonkę wegańską przygotujesz w mig! A razem z nią zapiecz maliny – pycha!

KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ

Kruszonkę wegańską przygotujesz w mig! A razem z nią zapiecz maliny – pycha!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy - 120 g
mąka pszenna - 120 g
płatki jaglane - 60 g
mięta świeża - 2 g
malina - 470 g
margaryna - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
naczynia żaroodporne do zapiekania piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190°C KRUSZONKA WEGAŃSKA Mąkę łączymy w misce z cukrem trzcinowym zmielonym za pomocą młynka do kawy. Dodajemy płatki jaglane i margarynę pokrojoną w kostkę. Całość wyrabiamy, aż składniki połączą się w drobne okruszki i większe grudki. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. MALINY POD WEGAŃSKĄ KRUSZONKĄ Maliny przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy z wierzchu migdałową kruszonką tak, by w całości przykryła owoce. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185-190°C. Kruszonka powinna nabrać ładnego złotego koloru. Upieczone owoce pod kruszonką posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

naczynia żaroodporne do zapiekania piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190°C KRUSZONKA WEGAŃSKA Mąkę łączymy w misce z cukrem trzcinowym zmielonym za pomocą młynka do kawy. Dodajemy płatki jaglane i margarynę pokrojoną w kostkę. Całość wyrabiamy, aż składniki połączą się w drobne okruszki i większe grudki. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. MALINY POD WEGAŃSKĄ KRUSZONKĄ Maliny przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy z wierzchu migdałową kruszonką tak, by w całości przykryła owoce. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185-190°C. Kruszonka powinna nabrać ładnego złotego koloru. Upieczone owoce pod kruszonką posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1921,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1921,6 kcal

🥑

Tłuszcz

71,7 g

🌾

Węglowodany

264,8 g

🥬

Błonnik

30,7 g

💪

Białko

25,8 g

Podobne przepisy