lamotek.pl

Faszerowane pieczarki portobello • przepis • składniki • przygotowanie

Grzyby są tutaj bazą, ale możesz je zamienić na cukinię, bakłażana czy paprykę: szpinakowy farsz sprawdzi się w duecie z każdym z tych warzyw! Połącz jego składniki i pozwól, by ser scamorza, cudowny zamiennik mozzarelli, stopił się i dopełnił reszty.

Faszerowane pieczarki portobello

Grzyby są tutaj bazą, ale możesz je zamienić na cukinię, bakłażana czy paprykę: szpinakowy farsz sprawdzi się w duecie z każdym z tych warzyw! Połącz jego składniki i pozwól, by ser scamorza, cudowny zamiennik mozzarelli, stopił się i dopełnił reszty.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 4 łyżki
cebula czerwona - 1 szt.
natka pietruszki - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 20 ml
pieczarki brązowe - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
ser scamorza - 150 g
sos sojowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KAPELUSZE PIECZAREK PORTOBELLO:
By zapobiec ciemnieniu grzybów, usuwamy blaszki z kapeluszy pieczarek portobello. Każdy kapelusz skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy do naczynia żaroodpornego (lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia).
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy szpinak oraz sos sojowy. Całość dusimy, aż szpinak zmięknie, a płyn odparuje. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
3.FASZERUJEMY PIECZARKI:
Farsz przekładamy do przygotowanych wcześniej kapeluszy i oprószamy bułką tartą (po 1 łyżce bułki na każdy kapelusz). Pieczarki posypujemy obficie serem Scamorza startym na tarce o drobnych oczkach.
4.PIECZEMY I PODAJEMY PIECZARKI:
Pieczarki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Faszerowane pieczarki portobello

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KAPELUSZE PIECZAREK PORTOBELLO

By zapobiec ciemnieniu grzybów, usuwamy blaszki z kapeluszy pieczarek portobello. Każdy kapelusz skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy do naczynia żaroodpornego (lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia).

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy szpinak oraz sos sojowy. Całość dusimy, aż szpinak zmięknie, a płyn odparuje. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.

3

FASZERUJEMY PIECZARKI

Farsz przekładamy do przygotowanych wcześniej kapeluszy i oprószamy bułką tartą (po 1 łyżce bułki na każdy kapelusz). Pieczarki posypujemy obficie serem Scamorza startym na tarce o drobnych oczkach.

4

PIECZEMY I PODAJEMY PIECZARKI

Pieczarki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

718,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

239,4 kcal

🥑

Tłuszcz

15,9 g

🌾

Węglowodany

10,2 g

🥬

Błonnik

14,2 g

💪

Białko

14,2 g

Podobne przepisy

Faszerowane pieczarki portobello - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl