Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie
Mielone mięso i jasny sos lubią towarzystwo makaronu. Tym razem Karol wybrał indyka i mleczko kokosowe, by stworzyć pyszne, kremowe penne z limonkową nutą!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY INDYKA
Indyka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso wysmaży się na brązowy kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy liście bazylii, czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy.
GOTUJEMY SOS
Do indyka z warzywami dolewamy mleczko kokosowe i wodę. Sos gotujemy ok. 10 minut.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy na sitku i skrapiamy oliwą. Mieszamy.
ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Pieczarki pokrojone w czosnek dodajemy do sosu i blanszujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ugotowany makaron. Mieszamy.
PODAJEMY MAKARON
Makaron wykładamy na głęboki talerz, posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3816,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
636,1 kcal
Tłuszcz
26,8 g
Węglowodany
71,7 g
Błonnik
28,8 g
Białko
28,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

Jogurtowy sos curry mango
Niezwykły sos, który doda wyrazistości i świeżości każdej potrawie od wrapów do dań z grilla, ale też sprawdzi się jako dip do warzyw. Przygotuj go, aby urozmaić smak swoich ulubionych potraw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.

Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
Placki ziemniaczane na słodko? Koniecznie z purée truskawkowym oraz jogurtem naturalnym. Wypróbuj przepis!

Młoda kapusta z salsą z pomidorów
Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
Małe klopsiki w orientalnym stylu podane ze świeżym imbirem i mieszanką warzywną z lekką pikantną nutą chili.

Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
Wegańskie, mini i w dodatku czekoladowe? Tak! To donuty Kingi przygotowane z minimalną ilością tłuszczu i bez białego cukru. Koniecznie spróbuj jeśli chcesz, aby Twoje słodkości były bardziej fit.

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!