Kotleciki z grochu ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY GROCH
Wodę, w której moczyliśmy groch, odlewamy, a groch przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tak, by jej poziom był ok. 2 cm wyższy niż poziom nasion – groch nie potrzebuje dużych ilości wody), doprawiamy solą i kminkiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień.
BLANSZUJEMY SZPINAK
Na patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy chwilę, mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI
Wystudzony groch przekładamy do miski i blendujemy na gładkie, jednolite purée. Dodajemy zawartość patelni, jajko, kaszę mannę i przyprawy. Mieszamy.
SMAŻYMY KOTLECIKI
Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na patelni, na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku.
PODAJEMY KOTLECIKI
Usmażone kotleciki podajemy ze świeżym szpinakiem, cząstkami limonki i ulubionym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1254,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
209,1 kcal
Tłuszcz
2,8 g
Węglowodany
35,5 g
Błonnik
7,3 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Batony z orzechami pekan
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!

Niezły ananas, czyli kurczak słodko-kwaśny
Pyszne danie, które uwielbiają nie tylko najmłodsi! Delikatny drób ze smakowitymi dodatkami to świetny pomysł na obiad.

Kotleciki z soczewicy
Aromatyczne kotleciki z soczewicy z pysznym dipem koperkowo-ogórkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Spróbuj tego wegetariańskiego dania pełnego warzyw!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.

Wołowina po burgundzku. Dla Niego.
Sposób na wyjątkowe, jednogarnkowe danie: delikatne kawałki kruchej wołowiny duszone z warzywami, rodzynkami i winem.

Deser Ladies
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
Lubisz kawę z dodatkami? Wypróbuj pyszne połączenie borówek, kawy i białej czekolady!

Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii to lekka, pyszna propozycja na obiad lub przekąskę, która świetnie sprawdzi się w sezonie letnim. Są chrupiące z zewnątrz i tak miękkie w środku, że wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste, a składniki ogólnodostępne. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Babka cytrynowa wielkanocna
Pyszna babka wielkanocna o cytrynowym smaku i aromacie będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Koniecznie wypróbuj przepis Kingi na ten pyszny wypiek!