lamotek.pl

Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!

Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami

Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 200 g
ciasto filo - 3 szt.
cukier puder - 5 g
dżem malinowy - 6 łyżek
malina - 200 g
woda - 50 ml
cukier - 80 g
wanilia - 3 g
masło - 20 g
mąka pszenna - 20 g
mąka ziemniaczana - 20 g
mleko - 400 ml
jajko - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KOSZYCZKI Z CIASTA FILO:
3 arkusze ciasta układamy równo jeden na drugim, dłuższym bokiem do dołu. Kroimy pionowo na 4 równe części. Każdy z pasków kroimy na 3 kwadratowe części.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Do garnka wlewamy 300 ml mleka i zagotowujemy. Do miski przekładamy żółtka. Dodajemy połowę cukru i ucieramy za pomocą rózgi. Po chwili dosypujemy resztę cukru – mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dalej dokładnie mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do masy. Dolewamy 100 ml mleka i całość dokładnie mieszamy.
3.PIECZEMY KOSZYCZKI:
Do każdego z koszyczków nakładamy ok. 2 łyżek kremu. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia.
4.DEKORUJEMY KOSZYCZKI OWOCAMI:
Wystudzone ciastka wyciągamy delikatnie z formy. Do każdego koszyczka nakładamy pół łyżeczki dżemu. Dekorujemy borówkami i malinami. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KOSZYCZKI Z CIASTA FILO

3 arkusze ciasta układamy równo jeden na drugim, dłuższym bokiem do dołu. Kroimy pionowo na 4 równe części. Każdy z pasków kroimy na 3 kwadratowe części.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do garnka wlewamy 300 ml mleka i zagotowujemy. Do miski przekładamy żółtka. Dodajemy połowę cukru i ucieramy za pomocą rózgi. Po chwili dosypujemy resztę cukru – mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dalej dokładnie mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do masy. Dolewamy 100 ml mleka i całość dokładnie mieszamy.

3

PIECZEMY KOSZYCZKI

Do każdego z koszyczków nakładamy ok. 2 łyżek kremu. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia.

4

DEKORUJEMY KOSZYCZKI OWOCAMI

Wystudzone ciastka wyciągamy delikatnie z formy. Do każdego koszyczka nakładamy pół łyżeczki dżemu. Dekorujemy borówkami i malinami. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1879,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

156,6 kcal

🥑

Tłuszcz

5,9 g

🌾

Węglowodany

21,4 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy