Chipsy z tortilli z sosem serowym • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe chipsy z tortilli to idealny pomysł na imprezę z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZENIE TORTILLI
Papier do pieczenia rozłożyć na dwóch blachach. Tortille pokroić na ósemki. Wymieszać składniki oleju przyprawowego. Kawałki tortilli położyć na blasze i z obu stron wypędzlować olejem przyprawowym. Piec je 10 minut w rozgrzanym piekarniku (w dwóch partiach), aż się przyrumienią i staną się chrupiące.
PRZYGOTOWYWANIE SOSU
Mleko, śmietanę, kawałki sera topionego, sambal oelek i musztardę mieszać (bez miarki)6 minut/prędkość 2/70°C. Dodać sól, ocet i ostrą paprykę. Mieszać sos (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 4.
SERWOWANIE
Sos serowy podać z ciepłymi chipsami z tortilli. Ewentualnie posypać pokrojoną w plasterki papryką jalapeño ze słoika.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2496,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
624 kcal
Tłuszcz
22,4 g
Węglowodany
78,2 g
Błonnik
0,4 g
Białko
22,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minitorcik migdałowy "Paris
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.

Torcik z ciasta francuskiego
Lekki torcik z ciasta francuskiego z delikatnym kremem mascarpone i truskawkami to świetny wybór zarówno na letnie desery, jak i wyjątkowe okazje.

Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami
Delikatny serowy krem na warzywnym bulionie. Mięsne klopsiki idealnie go uzupełniają.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany stek z jelenia
W sezonie grillowym poszukaj nowych inspiracji! Sięgnij po steki z jelenia w aromatycznej marynacie i przyrządź je na ruszcie podczas imprezy w ogrodzie. Taka alternatywa zasmakuje każdemu!

Stir-fry z kaszą
Idealny, szybki, ciepły posiłek – smażone, chrupiące warzywa z dodatkiem kaszy. Dobieraj ulubione składniki i dodawaj je do stir-fry wg przepisu Kingi, by stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową!

Gzik
Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!