Koszyczki makaronowe • przepis • składniki • przygotowanie
Koszyczki makaronowe, które przygotujesz na jednej patelni? Właśnie tak! Poznaj przepis na to aromatyczne danie pełne sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KURCZAKA
Pierś kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy na nią pokrojone mięso. Doprawiamy je przyprawą do kurczaka, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso się zarumieni.
DODAJEMY WARZYWA DO FARSZU
Pomidor i paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do usmażonej piersi kurczaka. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i całość smażymy przez ok. 10 minut. Po tym czasie mięso w sosie zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.
GOTUJEMY KOSZYCZKI
Na suchej patelni dość blisko siebie układamy gniazdka z makaronu. Za pomocą łyżki do środka każdego nakładamy farsz. Resztę kurczaka kładziemy na patelnię pomiędzy koszyczki z makaronu. Całość zalewamy wodą i przecierem pomidorowym i smażymy pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 18 minut.
PODAJEMY KOSZYCZKI
Po upływie wskazanego czasu od rozpoczęcia gotowania koszyczki oprószamy tartą mozzarellą i podgrzewamy pod przykryciem, aż ser się roztopi. Danie podajemy ozdobione listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2143,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
714,4 kcal
Tłuszcz
17,7 g
Węglowodany
84,2 g
Błonnik
3 g
Białko
50,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
Pyszny i kremowy camembert, zapiekany z ciastem francuskim wypełnionym aromatycznym pesto. Efektowna przekąska, która zrobi wrażenie na gościach każdej imprezy.

Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
Danie w stylu włoskim w kilkanaście minut! Wypróbuj pomysł na makaron z pysznymi dodatkami!

Pieczona ciecierzyca na słono
Superpomysł na przekąskę na wieczór filmowy lub przyjęcie! Ciecierzyca pieczona na słono. Wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
Zaskakujące, wykwintne połączenie delikatnych boczniaków z jabłkami i orzechami włoskimi w postaci pysznej sałatki.

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!

Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
Każdy chłodny wieczór stanie się wyjątkowy, gdy podgrzejemy go korzennym budyniem z dodatkiem gorących wiśni. A to wszystko w zaledwie 10 minut!

Precel z szynką
Pyszny i szybki w przygotowaniu precel z szynką to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Możesz go też zapakować na weekendowy piknik z rodzinką.