lamotek.pl

Kokosowa zupa curry z marchewką • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.

Kokosowa zupa curry z marchewką

Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 800 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
imbir świeży - 30 g
marchew - 300 g
miód - 2 łyżeczki
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 50 g
olej sezamowy - 2 łyżki
mleczko kokosowe - 200 ml
żółta pasta curry - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE NA SUCHEJ:
patelni prażymy wiórki kokosowe, aż przyrumienią się na brzegach.
2.ZDEJMUJEMY JE Z:
patelni i studzimy.
3.W GARNKU O:
grubym dnie podgrzewamy olej sezamowy.
4.WRZUCAMY POKROJONĄ CEBULĘ:
, mieszamy, następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz bardzo drobno posiekany imbir .
5.CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY RAZEM:
przez około 30 sekund, aż składniki nabiorą złotego koloru.
6.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ:
w talarki marchew , miód oraz pastę curry.
7.WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODSMAŻAMY,:
mieszając od czasu do czasu przez około 7-10 minut.
8.DO PODSMAŻONYCH SKŁADNIKÓW:
wlewamy bulion.
9.ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY:
ogień i całość gotujemy jeszcze około 30 minut, aż marchew zmięknie.
10.GARNEK ZDEJMUJEMY Z:
ognia, dodajemy mleczko kokosowe i uprażone wiórki, całość miksujemy na gładki krem.
11.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
12.JAK PODAWAĆ ZUPĘ:
przelewamy do miseczek i dekorujemy listkami natki pietruszki.
Kokosowa zupa curry z marchewką

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE NA SUCHEJ

patelni prażymy wiórki kokosowe, aż przyrumienią się na brzegach.

2

ZDEJMUJEMY JE Z

patelni i studzimy.

3

W GARNKU O

grubym dnie podgrzewamy olej sezamowy.

4

WRZUCAMY POKROJONĄ CEBULĘ

, mieszamy, następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz bardzo drobno posiekany imbir .

5

CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY RAZEM

przez około 30 sekund, aż składniki nabiorą złotego koloru.

6

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ

w talarki marchew , miód oraz pastę curry.

7

WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODSMAŻAMY,

mieszając od czasu do czasu przez około 7-10 minut.

8

DO PODSMAŻONYCH SKŁADNIKÓW

wlewamy bulion.

9

ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY

ogień i całość gotujemy jeszcze około 30 minut, aż marchew zmięknie.

10

GARNEK ZDEJMUJEMY Z

ognia, dodajemy mleczko kokosowe i uprażone wiórki, całość miksujemy na gładki krem.

11

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

12

JAK PODAWAĆ ZUPĘ

przelewamy do miseczek i dekorujemy listkami natki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1078,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

269,6 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

25,4 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

2,9 g

Podobne przepisy

Kokosowa zupa curry z marchewką - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl