lamotek.pl

Zupa piwna z bekonem • przepis • składniki • przygotowanie

Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.

Zupa piwna z bekonem

Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 250 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 2 szt.
masło - 70 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
śmietana 12% - 200 ml
piwo - 200 ml
boczek wędzony w plastrach - 60 g
mąka pszenna - 20 g
ser ementaler - 150 g
ząbek czosnku - 2 szt.
pieprz cayenne, ziarnisty - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BOCZEK KROIMY:
na cienkie paseczki i podsmażamy w garnku o grubym dnie, aż stanie się chrupiący.
2.WYJMUJEMY BEKON Z:
garnka, zostawiając wytopiony tłuszcz.
3.WRZUCAMY POKROJONY W:
plasterki czosnek, smażymy do zrumienienia i dodajemy do boczku.
4.PIERŚ KURCZAKA OCZYSZCZAMY:
i kroimy na drobne kawałki.
5.WRZUCAMY DO GARNKA,:
w którym smażył się boczek (w razie potrzeby dodajemy odrobinę masła).
6.SMAŻYMY, MIESZAJĄC OD:
czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru.
7.WYJMUJEMY KURCZAKA I:
dodajemy go do usmażonego boczku.
8.DO GARNKA DODAJEMY:
pozostałe masło, a gdy się roztopi, dodajemy mąkę, pieprz cayenne i słodką paprykę.
9.MIESZAMY RAZEM, DODAJEMY:
piwo, bulion oraz śmietanę.
10.MIESZAMY RAZEM I:
doprowadzamy do wrzenia.
11.SER EMENTALER TRZEMY:
na tarce, dodajemy do gotującej się zupy.
12.MIESZAMY, AŻ SER:
się roztopi i zupa nabierze jednolitej konsystencji.
13.DODAJEMY KURCZAKA ORAZ:
boczek i całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut.
14.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
15.JAK PODAWAĆ ZUPĘ:
podajemy udekorowaną szczypiorkiem oraz grzankami.
Zupa piwna z bekonem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BOCZEK KROIMY

na cienkie paseczki i podsmażamy w garnku o grubym dnie, aż stanie się chrupiący.

2

WYJMUJEMY BEKON Z

garnka, zostawiając wytopiony tłuszcz.

3

WRZUCAMY POKROJONY W

plasterki czosnek, smażymy do zrumienienia i dodajemy do boczku.

4

PIERŚ KURCZAKA OCZYSZCZAMY

i kroimy na drobne kawałki.

5

WRZUCAMY DO GARNKA,

w którym smażył się boczek (w razie potrzeby dodajemy odrobinę masła).

6

SMAŻYMY, MIESZAJĄC OD

czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru.

7

WYJMUJEMY KURCZAKA I

dodajemy go do usmażonego boczku.

8

DO GARNKA DODAJEMY

pozostałe masło, a gdy się roztopi, dodajemy mąkę, pieprz cayenne i słodką paprykę.

9

MIESZAMY RAZEM, DODAJEMY

piwo, bulion oraz śmietanę.

10

MIESZAMY RAZEM I

doprowadzamy do wrzenia.

11

SER EMENTALER TRZEMY

na tarce, dodajemy do gotującej się zupy.

12

MIESZAMY, AŻ SER

się roztopi i zupa nabierze jednolitej konsystencji.

13

DODAJEMY KURCZAKA ORAZ

boczek i całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut.

14

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

15

JAK PODAWAĆ ZUPĘ

podajemy udekorowaną szczypiorkiem oraz grzankami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2246,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

561,6 kcal

🥑

Tłuszcz

30,6 g

🌾

Węglowodany

10,8 g

🥬

Błonnik

38,2 g

💪

Białko

38,2 g

Podobne przepisy