Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle prosty przepis na domowe kluski ziemniaczane i aromatyczny sos grzybowy przygotowane przy użyciu robota kuchennego MC Smart.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKÓW
Wlać do pojemnika miksującego 500 ml zimnej wody. Ziemniaki obrać, umyć, przepołowić, włożyć do wkładu do gotowania i gotować (z zatkniętą miarką), ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.
WYRABIANIE CIASTA
Do ziemniaków dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną, żółtko, 1 łyżeczkę soli i 1 czubek noża gałki muszkatołowej, mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy programugniatanie. Następnie przełożyć ciasto do miski i odstawić na 10 minut. Umyć pojemnik miksujący.
FORMOWANIE KLUSEK
Z ciasta kartoflanego odcinać łyżeczką kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć z nich wałeczki na posypanej mąką stolnicy; na środku powinny być one grubsze i powinny się zwężać na końcach.
GOTOWANIE KLUSEK NA PARZE
Włożyć kluski do głębokiego i do płytkiego wkładu do gotowania na parze. Do pojemnika miksującego wlać 1 litr wody o temperaturze pokojowej, wkłady do gotowania zamknąć, umieścić cały zestaw na pojemniku. Gotować kluski, ustawiwszy program gotowanie na parze.
KROJENIE I ROZDRABNIANIE GRZYBÓW I WARZYW
Boczniaki mikołajowe, pieczarki i boczniaki ostrygowe oczyścić, pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa. Pietruszkę umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki. Cebulę obrać, przepołowić. Pietruszkę z cebulą włożyć do pojemnika miksującego irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 7. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Do składników w pojemniku dodać pokrojone na kawałki masło i kostki boczku. Smażyć wszystko (bez miarki), ustawiwszy programprzypiekanie/3 minuty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2860,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
715,2 kcal
Tłuszcz
38,1 g
Węglowodany
78,7 g
Błonnik
4,7 g
Białko
16,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Świąteczne pierniczki
Szukasz pomysłu na pierniki last minute? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na pierniki z cytrynowym lukrem, który przygotujesz w 45 minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dalgona coffee na 3 sposoby
Kawa po koreańsku, czyli dalgona coffee według przepisu Pawła, to połączenie aksamitnej pianki, napojów roślinnych, lodu i słodkich dodatków. Sprawdź 3 sposoby na jej podanie i wybierz swój ulubiony!

Zapiekane nachosy z niebieskiej kukurydzy w pajęczynie ze śmietany
Jak przemienić zwyczajne halloween w Dia de los Muertos? Za pomocą pysznego dania inspirowanego smakami Meksyku! Takim są chrupiące nachosy zapieczone w sosie i serze z potwornie smaczną pajęczyną ze śmietany.

Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą
Zapiekanki są dobre na wszystko, ale te z kaszą szczególnie warto wprowadzić do jadłospisu! Nafaszerowane błonnikiem i mnóstwem warzyw wzbogacą Twoją codzienną dietę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Amerykańskie naleśniki
Puszyste, pulchne, pachnące i bardzo sycące – przyrządź samodzielnie pyszne pancakes i rozpocznij słodko nowy dzień!

Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.

Sałatka z bobem i cykorią
Szybka letnia sałatka z sezonową cykorią, bobem, rzodkiewkami i ich liśćmi – wypróbuj przepis Kingi Paruzel!