Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TŁUCZEK FOLIĘ
aluminiową folię spożywczą sznurek (lub wykałaczki) blender naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Polędwiczki Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki.
Z MIĘSA ODKRAWAMY
białą błonkę i dzielimy na 4 kawałki.
KAŻDY Z KAWAŁKÓW
delikatnie nacinamy tak, aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu ).
TAK PRZYGOTOWANE KAWAŁKI
polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem z jednej strony.
NA KAŻDY KAWAŁEK
nakładamy 3 rodzaje kiełbas z Przysmaków Kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z pieprzem.
MIĘSO ZAWIJAMY W
rulon.
KAŻDY RULONIK ZWIĄZUJEMY
sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami).
MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem z zewnątrz.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
oliwę z oliwek.
POLĘDWICZKI SMAŻYMY Z
każdej strony na rumiany kolor.
PO USMAŻENIU MIĘSO
przekładamy do naczynia żaroodpornego.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy mięso, wlewamy połowę przygotowanej porcji porto, mieszamy na patelni, dodajemy całość do mięsa w naczyniu żaroodpornym.
MIĘSO PODLEWAMY RESZTĄ
porto.
3 SZALOTKI KROIMY
w piórka, dodajemy do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto).
NACZYNIE ŻAROODPORNE ZAKRYWAMY
folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut.
PUREE Z MARCHWI
Obraną i drobno pokrojoną marchew wrzucamy do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym), gotujemy do miękkości.
MARCHEW ODCEDZAMY, WYJMUJEMY
liść laurowy i wrzucamy z powrotem do garnka.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera.
DO MARCHWI DODAJEMY
2 łyżki miodu, 40 g masła, 1 łyżkę curry, pieprz, sól i 1 łyżkę słodkiej śmietany 30%.
PONOWNIE MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera.
MIĘSO WYCIĄGAMY Z
piekarnika.
ZA POMOCĄ NOŻA
przecinamy sznurki (lub wyciągamy wykałaczki).
JAK PODAWAĆ PURÉE
z marchwi wykładamy na talerz.
MIĘSO KROIMY W
plasterki i układamy obok purée.
POKROJONE SZALOTKI WRAZ
z sosem kładziemy na kawałki mięsa.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY
pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1982,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,7 kcal
Tłuszcz
31,3 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
35,1 g
Białko
35,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pysznego owsianego chlebka zamknięte w jednym ozdobnym słoiczku. Obdaruj kogoś tym wyjątkowym podarunkiem, idealnym na święta Bożego Narodzenia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!

Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lasagne sycylijskie
Niesamowite lasagne prosto z jednej z najbardziej słonecznych włoskich wysp, czyli Sycylii! Wypróbuj ten przepis i spróbuj, jak smakuje lasagne z gotowanym jajkiem.

Placki z batatów
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!

Wegetariańskie hot dogi
Szukasz alternatywny dla klasycznych hot dogów? Przygotuj je w wersji wegetariańskiej! Są równie pyszne!