lamotek.pl

Ziemniaki z 2 sosami • przepis • składniki • przygotowanie

Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!

Ziemniaki z 2 sosami

Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryczka chili czerwona - 2 szt.
papryka wędzona mielona - 2 łyżeczki
kumin - 0,5 łyżeczki
ocet winny - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 125 ml
sól - 1 łyżeczka
woda - 1 łyżka
kolendra świeża - 90 g
ząbek czosnku - 6 szt.
sól morska - 75 g
ziemniak - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Wodę wlewamy do garnka, solimy. Ziemniaki wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS MOJO ROJO:
Do naczynia blendera wrzucamy czosnek i papryczki chili. Doprawiamy przyprawami, dolewamy ocet winny i miksujemy. Gdy składniki się połączą, podczas blendowania dolewamy cienkim strumieniem oliwę. Gdy sos nabierze aksamitnej konsystencji, przekładamy go do miseczki.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS MOJO VERDE:
Do naczynia blendera dodajemy czosnek, kolendrę, wodę, ocet i przyprawy. Blendujemy. Gdy składniki się połączą, podczas blendowania dolewamy cienkim strumieniem oliwę. Gdy sos nabierze aksamitnej konsystencji, przekładamy go do miseczki.
Ziemniaki z 2 sosami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Wodę wlewamy do garnka, solimy. Ziemniaki wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS MOJO ROJO

Do naczynia blendera wrzucamy czosnek i papryczki chili. Doprawiamy przyprawami, dolewamy ocet winny i miksujemy. Gdy składniki się połączą, podczas blendowania dolewamy cienkim strumieniem oliwę. Gdy sos nabierze aksamitnej konsystencji, przekładamy go do miseczki.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS MOJO VERDE

Do naczynia blendera dodajemy czosnek, kolendrę, wodę, ocet i przyprawy. Blendujemy. Gdy składniki się połączą, podczas blendowania dolewamy cienkim strumieniem oliwę. Gdy sos nabierze aksamitnej konsystencji, przekładamy go do miseczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2325,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

581,4 kcal

🥑

Tłuszcz

60,9 g

🌾

Węglowodany

8,4 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

2,5 g

Podobne przepisy