Przekąski sylwestrowe Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie
Sekretem udanego przyjęcia jest dobre jedzenie. Skorzystajcie z pomysłów Okrasy na przekąski sylwestrowe!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 2 BLACHY
do pieczenia (jedna blacha powinna wchodzić w drugą) pergamin do pieczenia rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg) mikser patelnię tarkę Przygotowanie Ciasto francuskie do przekąsek Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem.
CIASTO SMARUJEMY ZA
pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
POSYPUJEMY SZCZYPTĄ SOLI,
ostrą papryką i ziarnami sezamu.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.
NA LEKKO PODNIESIONE
ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
NASTĘPNIE ŚCIĄGAMY DRUGĄ
blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.
JAK PODAWAĆ UPIECZONE
ciasto francuskie łamiemy na kawałki, wtykamy do dipów, rozkładamy na talerzu z kawałkami tortilli, resztę rozkładamy na talerzu.
NA MAŁE KAWAŁKI
ciasta możemy również nałożyć fasolę z makrelą, tworząc coś w rodzaju kanapeczki.
DIP Z CIECIERZYCY
2 ząbki czosnku rozgniatamy.
CIECIERZYCĘ WRAZ Z
częścią soku przesypujemy do pojemnika miksera, dodajemy suszone pomidory i czosnek.
WSZYSTKO DOPRAWIAMY SOKIEM
z 1/2 limonki, miksujemy na gładką i jednolitą masę, dodajemy oliwę z oliwek (ok. 80 ML), NIEWIELKĄ: ilość soli i białego pieprzu, miksujemy.
NA SUCHĄ PATELNIĘ
wsypujemy ziarna sezamu i prażymy na jasnozłoty kolor.
DO DIPU PONOWNIE
dodajemy odrobinę soli, pieprzu i znów miksujemy.
JEŚLI KONSYSTENCJA DIPU
nie jest zadowalająca, dodajemy oliwę z suszonych pomidorów, następnie dodajemy część ziaren sezamu z patelni i mieszamy.
JAK PODAWAĆ DIP
z ciecierzycy przekładamy do miski, następnie posypujemy pozostałym prażonym sezamem.
1 ZĄBEK CZOSNKU
kroimy w paski i dekorujemy nimi dip.
KROIMY 1/2 OSTREJ
papryki na długie paski (wcześniej wyjmujemy gniazda nasienne) i dekorujemy.
CAŁOŚĆ POLEWAMY OLIWĄ
z oliwek (ok. 50 ML).
FASOLA Z MAKRELĄ
Filetujemy makrelę, mięso musi być idealnie oczyszczone.
WYCINAMY CIEMNE CZĘŚCI,
usuwamy głowę, ości brzuszne i skórę.
CZERWONĄ FASOLĘ ROZGNIATAMY
w misce za pomocą widelca. OK.
1/4 OSTREJ PAPRYKI
kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy do fasoli.
2 ZĄBKI CZOSNKU
bardzo drobno siekamy. 30 G KAPARÓW,: bez zalewy, bardzo drobno siekamy. PRZEKŁADAMY DO: fasoli.
OBIERAMY KORZEŃ ŚWIEŻEGO
chrzanu i ścieramy 1 małą łyżeczkę, dodajemy sok z 1/2 limonki. DOPRAWIAMY BIAŁYM: pieprzem.
DODAJEMY MAKRELĘ, RWIEMY
ją na kawałki.
DOPRAWIAMY FASOLĘ NIEWIELKĄ
ilością oliwy z oliwek (ok. 40 ML).
MIESZAMY (TYLKO ŁĄCZYMY,
kawałki ryby powinny być widoczne).
JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY
dip do 2 miseczek.
NA SAM WIERZCH
ścieramy jeszcze chrzan, polewamy oliwą z oliwek (ok. 40 ML) I: przystrajamy cienkimi plasterkami ostrej papryki.
SEREK TWAROGOWY MIELONY
z tortillą Kapary, czosnek i koper (same gałązki bez łodyg, kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji) siekamy drobno i łączymy.
DODAJEMY MAŁĄ ŁYŻECZKĘ
startego świeżego chrzanu.
WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY
razem z serkiem, dodajemy mielony biały pieprz, mieszamy.
PŁATY TORTILLI SMARUJEMY
serkiem aż po brzegi ciasta.
NA KAŻDYM PŁACIE
rozkładamy kawałki łososia wędzonego, do mniej więcej połowy płata tortilli, i bardzo ściśle zawijamy.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z
kolejnymi płatami.
JAK PODAWAĆ KAŻDĄ
tortillę kroimy na skos na mniejsze kawałki.
POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ SERKA
wykładamy na talerz i na tym kładziemy pokrojone kawałki.
SEREK WYKŁADAMY JESZCZE
na kawałki tortilli.
KAŻDY KAWAŁECZEK DEKORUJEMY
gałązkami koperku.
TATAR Z ŁOSOSIA
z sałatką z ogórka i jabłka 250 g łososia myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze skóry i ości.
JEDNO JABŁKO OBIERAMY
i kroimy w drobną kostkę.
ŁOSOSIA KROIMY W
bardzo cienkie paski, a następnie w kosteczkę.
KOPER SIEKAMY.
POKROJONE JABŁKO PRZEKŁADAMY
do łososia, ale nie mieszamy.
JABŁKO SKRAPIAMY ODROBINĄ
soku z limonki.
ŚWIEŻY OGÓREK, OBRANY
i pozbawiony gniazd nasiennych, kroimy w kostkę (tak jak jabłka).
DODAJEMY NA TALERZ
z jabłkiem i łososiem.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
świeżo posiekany koper.
1/2 PAPRYCZKI POZBAWIAMY
gniazd nasiennych i kroimy na malutką kosteczkę. DODAJEMY DO: reszty.
NA SAM KONIEC
doprawiamy sokiem z limonki (do smaku), mielonym białym pieprzem, solą i oliwą z oliwek (ok. 20 ML).
CAŁOŚĆ MIESZAMY W
celu połączenia składników.
JAK PODAWAĆ TATARA
wykładamy do miseczek, dekorujemy za pomocą oliwy z oliwek (30 ml) i pokrojonymi kawałeczkami ostrej papryki.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5249,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
656,2 kcal
Tłuszcz
41,2 g
Węglowodany
48,5 g
Błonnik
5,8 g
Białko
25,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Francuskie paluchy z pesto
Chrupiące, aromatyczne, doskonałe! Paluchy z ciasta francuskiego to przekąska stworzona na przyjęcia. Smakuje każdemu!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!

Miniomlety pomidorowe
Jajeczna uczta, ale nie na śniadanie! Tym razem miniomlety z pomidorami i boczkiem trafią na sylwestrowy stół. Zobacz, jak łatwo je przygotować i wykorzystaj przepis na tę przekąskę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczka w pieprzu z brukselką
Szukasz pomysłu na łatwy i pyszny obiad? Spróbuj kruchej polędwiczki otulonej pieprzem i brukselki z dodatkiem ziołowego pesto!

Smażone sajgonki à la sushi
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta flambee
Przygotuj błyskawiczną tartę na cienkim spodzie z mnóstwem dodatków!

Chlebek z awokado
Znasz przepis na chlebek bananowy? W takim razie czas poznać przepis na chlebek z… awokado! Równie delikatny i pyszny jak ten z bananów. To co? Wypróbujesz?

Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
Wypróbuj przepis na naleśniki na słodko – z pysznym farszem morelowym i lodami waniliowymi.