lamotek.pl

Makaronowa frittata z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu na pyszne danie dla całej rodziny? Wypróbuj pomysł Kingi na makaronową frittatę z dodatkiem brokułu, papryki i groszku z marchewką. Świetne danie dla dużych i małych!

Makaronowa frittata z warzywami

Szukasz przepisu na pyszne danie dla całej rodziny? Wypróbuj pomysł Kingi na makaronową frittatę z dodatkiem brokułu, papryki i groszku z marchewką. Świetne danie dla dużych i małych!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron spaghetti - 300 g
jajko - 5 szt.
grana padano, tarty - 45 g
szalotka - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
brokuł - 0,5 główki
papryka czerwona - 1 szt.
natka pietruszki - 2 łyżki
groszek z marchewką, mrożony - 70 g
masło - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
bazylia świeża - 5 liści

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron odcedzamy i lekko studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Czerwoną paprykę i szalotkę kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki.
3.SMAŻYMY FRITATTĘ:
Na żeliwnej patelni roztapiamy masło wraz z oliwą. Następnie wylewamy masę warzywno-makaronową i wyrównujemy łopatką. Fritattę przykrywamy pokrywką i smażymy 5-7 minut, aż się zezłoci. Obracamy i smażymy kolejne 5-7 minut, do uzyskania złotego koloru.
Makaronowa frittata z warzywami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron odcedzamy i lekko studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Czerwoną paprykę i szalotkę kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki.

3

SMAŻYMY FRITATTĘ

Na żeliwnej patelni roztapiamy masło wraz z oliwą. Następnie wylewamy masę warzywno-makaronową i wyrównujemy łopatką. Fritattę przykrywamy pokrywką i smażymy 5-7 minut, aż się zezłoci. Obracamy i smażymy kolejne 5-7 minut, do uzyskania złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2138,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

534,5 kcal

🥑

Tłuszcz

18,5 g

🌾

Węglowodany

67,7 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

23,8 g

Podobne przepisy

Makaronowa frittata z warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl