lamotek.pl

Szakszuka z burakami • przepis • składniki • przygotowanie

Burak do szakszuki? Pewnie, że pasuje! Wypróbuj przepis Kingi i podaj bliskim pożywne śniadanie w całkiem nowej odsłonie.

Szakszuka z burakami

Burak do szakszuki? Pewnie, że pasuje! Wypróbuj przepis Kingi i podaj bliskim pożywne śniadanie w całkiem nowej odsłonie.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 5 szt.
ciecierzyca konserwowa - 160 g
jajko - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 20 ml
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY BURAKI I CIECIERZYCĘ:
Buraki pokrojone w kostkę i odsączoną z zalewy ciecierzycę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.SADZIMY JAJKA:
W warzywnej masie robimy miejsce na 3 jajka, które następnie wbijamy na patelnię. Na wierzch kruszymy ser feta. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż białko jaj się zetnie. Żółtka jaj powinny pozostać płynne.
3.PODAJEMY SZAKSZUKĘ:
Przed podaniem oprószamy jajka solą i pieprzem. Szakszukę dekorujemy z wierzchu listkami świeżej mięty lub innymi ulubionymi ziołami.
Szakszuka z burakami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY BURAKI I CIECIERZYCĘ

Buraki pokrojone w kostkę i odsączoną z zalewy ciecierzycę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

SADZIMY JAJKA

W warzywnej masie robimy miejsce na 3 jajka, które następnie wbijamy na patelnię. Na wierzch kruszymy ser feta. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż białko jaj się zetnie. Żółtka jaj powinny pozostać płynne.

3

PODAJEMY SZAKSZUKĘ

Przed podaniem oprószamy jajka solą i pieprzem. Szakszukę dekorujemy z wierzchu listkami świeżej mięty lub innymi ulubionymi ziołami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1260,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

420,1 kcal

🥑

Tłuszcz

18,5 g

🌾

Węglowodany

45,9 g

🥬

Błonnik

20,6 g

💪

Białko

20,6 g

Podobne przepisy