Wytrawna tarta Tatin • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY I UKŁADAMY WARZYWA
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Następnie warzywa układamy w naczyniu naprzemiennie, pasami.
NADZIEWAMY TARTĘ SERAMI
Sery pavé i tomme de Montagne kroimy w plastry i układamy między warzywami. Tak przygotowaną tartę oprószamy solą.
ROZTAPIAMY MASŁO
W rondelku umieszczamy masło i dwie gałązki rozmarynu. Masło roztapiamy na małym ogniu i jeszcze gorącym polewamy składniki w formie.
PODPIEKAMY WARZYWA
Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut, aż ser się roztopi.
PIECZEMY TARTĘ
Tartę wyjmujemy z piekarnika. Ser morbier kroimy w plastry i układamy na warzywach. Następnie przykrywamy tartę ciastem francuskim i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
PODAJEMY TARTĘ TATIN
Gotową tartę Tatin delikatnie studzimy i obracamy do góry dnem. Doprawiamy ją solą do smaku, ozdabiamy kwaśną śmietaną i dekorujemy ulubionymi ziołami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4576 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
457,6 kcal
Tłuszcz
28,4 g
Węglowodany
36,7 g
Błonnik
13,9 g
Białko
13,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!

Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
Efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas niejednej imprezy. Sprawdź, jak przystępne mogą być przepisy inspirowane kuchnią francuską!

Twisty serowe z ciasta francuskiego
Serowe twisty to przekąska idealna na imprezę. Smakuje doskonale także razem z dipami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kompot z suszonych owoców
Wypróbuj sprawdzony przepis na świąteczny kompot z suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Omlet z cukinią i bobem
Sezonowy bób i świeża, chrupiąca cukinia to pyszne dodatki, które warto wykorzystać, by przygotować idealne danie na śniadanie – omlet według przepisu Kingi!

Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Ciasto bananowe – szybki przepis
Takie wypieki zawsze trafiają na listę ulubionych! By przygotować szybkie ciasto bananowe Kingi, wystarczy połączyć suche i mokre składniki. Upiecz je i przekonaj się, jakie jest proste!

Szakszuka z wołowiną
Szukasz przepisu na sycące śniadanie dla całej rodziny? Już nie musisz! Pomysł Karola na szakszukę z mielonym mięsem wołowym i świeżymi warzywami to idealne danie jednogarnkowe.