Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PŁATKI OWSIANE
Daktyle kroimy w średniej wielkości kawałki i dodajemy je do miski z płatkami owsianymi. W rondelku gotujemy wodę. Płatki owsiane wymieszane z daktylami zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na ok. 10-15 minut.
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do miseczki i roztapiamy w mikrofali, w kilku seriach po ok. 20-30 sekund, aby się nie przypaliła.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SPODU
Napęczniałe płatki owsiane i daktyle blendujemy. Następnie dodajemy do nich roztopioną czekoladę, płatki migdałów, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
PRZEKŁADAMY MASĘ DO TORTOWNICY
Gotową masę przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łyżki, mocno dociskając do dna. Tortownicę przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.
GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Do garnka wlewamy napój owsiany, dodajemy kaszę jaglaną i daktyle i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-22 minuty, od czasu do czasu mieszając.
ŁĄCZYMY UGOTOWANĄ KASZĘ Z CZEKOLADĄ
Jeszcze ciepłą kaszę blendujemy, aby pozbyć się większych kawałków daktyli. Następnie masę mieszamy z połamaną w kostki czekoladą tak, aby się rozpuściła i połączyła z pozostałymi składnikami.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI I BLENDUJEMY CAŁOŚĆ
Do kaszy wymieszanej z czekoladą dodajemy kakao, gęstą część mleczka kokosowego i syrop z agawy. Masę mieszamy i ponownie blendujemy, tym razem na zupełnie gładką masę.
PRZEKŁADAMY MASĘ JAGLANĄ NA SCHŁODZONY SPÓD
Masę jaglaną przekładamy na schłodzony spód i jak najdokładniej wygładzamy wierzch ciasta. Tortownicą możemy uderzyć delikatnie w blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Jagielnik przekładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4820,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
401,7 kcal
Tłuszcz
18,3 g
Węglowodany
56,9 g
Błonnik
6,2 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paprykarz szczeciński
Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!

Nektarynki w miodzie i cynamonie z airfryera
Otulone w słodko-cynamonowej marynacie nektarynki podbiją podniebienia wszystkich fanów owocowych deserów. Podawane na ciepło z porcją lodów waniliowych tworzą niezwykłe doświadczenie smakowe.

Kanapka Reuben
Kanapka Reuben to prawdziwy nowojorski klasyk, który łączy w sobie wyjątkowe smaki i tekstury. Soczyste pastrami, kiszona kapusta, rozpływający się ser szwajcarski i aromatyczny sos, wszystko zamknięte pomiędzy kromkami chrupiącego chleba żytniego. Przygotuj się na intensywne doznania smakowe i zrób ją razem z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantne quesadillas z cukinią
Pyszne quesadillas z cukinią, orzechami nerkowca, przyprawione na ostro. Doskonała propozycja obiadu!

Crumble warzywny z fetą i grana padano
Crumble w wytrawnej odsłonie? Świetny pomysł! Warzywa pod serową kruszonką smakują obłędnie i łatwo je podzielić między gości. Wypróbuj koniecznie ten sylwestrowy przepis.

Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!

Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!