lamotek.pl

Indyk z cukinią i grzybami z woka • przepis • składniki • przygotowanie

Sznycel indyczy może być również podstawą dania azjatyckiego. Zobacz, jak je przygotować!

Indyk z cukinią i grzybami z woka

Sznycel indyczy może być również podstawą dania azjatyckiego. Zobacz, jak je przygotować!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 100 ml
cukinia - 400 g
cytryna - 1 szt.
olej - 4 łyżki
grzyby shiitake - 300 g
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
szalotka - 3 szt.
sznycel z indyka - 500 g
ryż paraboliczny - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY INDYKA:
Szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w słupki o długości ok. 4 cm. Grzyby shiitake oczyszczamy i kroimy w plasterki. Sznycle z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości 0,5 cm. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W woku podgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim indyka przez 4-5 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego. Indyka wyjmujemy.
2.DUSIMY WARZYWA I INDYKA:
Wok wycieramy i rozgrzewamy w nim 1 łyżkę oleju. Podsmażamy grzyby shiitake przez ok. 2 minuty. Wyjmujemy. W woku podgrzewamy pozostały olej, smażymy szalotki i cukinię przez 4 minuty, aż będą półtwarde. Dodajemy ponownie indyka i grzyby, zalewamy wywarem z warzyw i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny i pozostałym sosem sojowym. Podajemy z ryżem.
Indyk z cukinią i grzybami z woka

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY INDYKA

Szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w słupki o długości ok. 4 cm. Grzyby shiitake oczyszczamy i kroimy w plasterki. Sznycle z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości 0,5 cm. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W woku podgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim indyka przez 4-5 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego. Indyka wyjmujemy.

2

DUSIMY WARZYWA I INDYKA

Wok wycieramy i rozgrzewamy w nim 1 łyżkę oleju. Podsmażamy grzyby shiitake przez ok. 2 minuty. Wyjmujemy. W woku podgrzewamy pozostały olej, smażymy szalotki i cukinię przez 4 minuty, aż będą półtwarde. Dodajemy ponownie indyka i grzyby, zalewamy wywarem z warzyw i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny i pozostałym sosem sojowym. Podajemy z ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1868,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

467,1 kcal

🥑

Tłuszcz

10,7 g

🌾

Węglowodany

57,2 g

🥬

Błonnik

38,2 g

💪

Białko

38,2 g

Podobne przepisy