lamotek.pl

Babka cytrynowa wielkanocna • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna babka wielkanocna o cytrynowym smaku i aromacie będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Koniecznie wypróbuj przepis Kingi na ten pyszny wypiek!

Babka cytrynowa wielkanocna

Pyszna babka wielkanocna o cytrynowym smaku i aromacie będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Koniecznie wypróbuj przepis Kingi na ten pyszny wypiek!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 3 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
masło - 220 g
cukier drobny - 2 szkl
jajko - 3 szt.
kefir - 0,5 szkl
skyr naturalny - 0,5 szkl
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
kurkuma mielona - 0,5 łyżeczki
cukier puder - 100 g
sok z cytryny - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ I SKŁADNIKI:
Formę do pieczenia babki dokładnie smarujemy tłuszczem i delikatnie oprószamy mąką. Do miski przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2.UCIERAMY CIASTO:
W misie miksera ucieramy cukier z miękkim masłem przez ok. 5 minut, aż stanie się jasne i puszyste. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo sok i skórkę z cytryny, a także kurkumę, ekstrakt waniliowy i skyr. Kiedy składniki dobrze się połączą, na zmianę dodajemy przesiane suche składniki i kefir, miksując aż do całkowitego połączenia składników.
3.PIECZEMY I STUDZIMY BABKĘ:
Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 60-70 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie czysta. Następnie babkę wyjmujemy z piekarnika i odkładamy, aby delikatnie przestygła.
4.DEKORUJEMY BABKĘ:
Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy, smarujemy glazurą cytrynową i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie, polewamy je lukrem cytrynowym.
Babka cytrynowa wielkanocna

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ I SKŁADNIKI

Formę do pieczenia babki dokładnie smarujemy tłuszczem i delikatnie oprószamy mąką. Do miski przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę, proszek do pieczenia i sól.

2

UCIERAMY CIASTO

W misie miksera ucieramy cukier z miękkim masłem przez ok. 5 minut, aż stanie się jasne i puszyste. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo sok i skórkę z cytryny, a także kurkumę, ekstrakt waniliowy i skyr. Kiedy składniki dobrze się połączą, na zmianę dodajemy przesiane suche składniki i kefir, miksując aż do całkowitego połączenia składników.

3

PIECZEMY I STUDZIMY BABKĘ

Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 60-70 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie czysta. Następnie babkę wyjmujemy z piekarnika i odkładamy, aby delikatnie przestygła.

4

DEKORUJEMY BABKĘ

Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy, smarujemy glazurą cytrynową i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie, polewamy je lukrem cytrynowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5801 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

580,1 kcal

🥑

Tłuszcz

20,3 g

🌾

Węglowodany

91,9 g

🥬

Błonnik

8,3 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy

Babka cytrynowa wielkanocna - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl