lamotek.pl

Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati • przepis • składniki • przygotowanie

Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…

Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati

Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
mango - 1 szt.
limonka - 2 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
imbir świeży - 1 łyżka
kolendra świeża - 1 pęczek
mięta świeża - 5 gałązek
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ryż basmati - 200 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
RYŻ: basmati ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
2.PRZYGOTUJ GRILL ZESTER:
lub tarkę ręcznik papierowy Salsa Pokrojoną w piórka cebulę przekładamy do miski, dodajemy obrany i pokrojony drobno imbir, obrane i pokrojone w drobną kostkę mango oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory.
3.Z 2 LIMONEK:
ścieramy zest (skórkę bez białej warstwy) oraz wyciskamy sok i dodajemy do salsy.
4.NASTEPNIE DODAJEMY POSIEKANĄ:
kolendrę, posiekaną miętę i oliwę z oliwek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
5.MIESZAMY, NASTĘPNIE SALSĘ:
wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
6.ŁOSOŚ FILETY Z:
łososia pozbawione łusek myjemy i kroimy na podłużne kawałki, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
7.MOCNO ROZGRZANĄ KRATĘ:
grilla smarujemy oliwą (np.
8.NASĄCZONYM OLIWĄ RĘCZNIKIEM:
papierowym).
9.ŁOSOSIA UKŁADAMY SKÓRĄ:
do góry i grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony.
10.NA TALERZ WYKŁADAMY:
ugotowany ryż basmati.
11.OBOK NAKŁADAMY SALSE,:
na nią kładziemy łososia i pokrywamy go niewielką ilością salsy.
12.DEKORUJEMY ULUBIONYMI ŚWIEŻYMI:
ziołami.
13.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

RYŻ: basmati ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

2

PRZYGOTUJ GRILL ZESTER

lub tarkę ręcznik papierowy Salsa Pokrojoną w piórka cebulę przekładamy do miski, dodajemy obrany i pokrojony drobno imbir, obrane i pokrojone w drobną kostkę mango oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory.

3

Z 2 LIMONEK

ścieramy zest (skórkę bez białej warstwy) oraz wyciskamy sok i dodajemy do salsy.

4

NASTEPNIE DODAJEMY POSIEKANĄ

kolendrę, posiekaną miętę i oliwę z oliwek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.

5

MIESZAMY, NASTĘPNIE SALSĘ

wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

6

ŁOSOŚ FILETY Z

łososia pozbawione łusek myjemy i kroimy na podłużne kawałki, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

7

MOCNO ROZGRZANĄ KRATĘ

grilla smarujemy oliwą (np.

8

NASĄCZONYM OLIWĄ RĘCZNIKIEM

papierowym).

9

ŁOSOSIA UKŁADAMY SKÓRĄ

do góry i grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony.

10

NA TALERZ WYKŁADAMY

ugotowany ryż basmati.

11

OBOK NAKŁADAMY SALSE,

na nią kładziemy łososia i pokrywamy go niewielką ilością salsy.

12

DEKORUJEMY ULUBIONYMI ŚWIEŻYMI

ziołami.

13

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3330,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

832,7 kcal

🥑

Tłuszcz

36,5 g

🌾

Węglowodany

78,7 g

🥬

Błonnik

50,4 g

💪

Białko

50,4 g

Podobne przepisy