Golonka w kapuście • przepis • składniki • przygotowanie
Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!

Czas przygotowania
225 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy.
PŁUCZEMY KAPUSTĘ
Wkładamy kapustę do sita i płuczemy, a potem z grubsza ją siekamy.
PODSMAŻAMY CEBULĘ
Rozgrzewamy w garnku olej (20 ml), wrzucamy cebulę i podsmażamy ją, aż nabierze rumianego koloru.
DODAJEMY KAPUSTĘ
Do garnka dodajemy kapustę, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy (poza solą), resztę oleju i podsmażamy przez 10 minut. Co jakiś czas mieszamy wszystko.
DODAJEMY GOLONKĘ
Golonkę myjemy i osuszamy, a potem dodajemy do kapusty i podsmażamy przez 10 minut.
DODAJEMY WODĘ
Do kapusty wlewamy wodę, solimy i gotujemy na małym ogniu, aż golonka zmięknie (ok. 1,5 godziny).
PRZEKŁADAMY WSZYSTKO DO NACZYNIA
Wyciągamy z garnka golonkę i odkładamy obok. Potem wyciągamy ⅓ porcji kapusty i układamy ją w naczyniu, a następnie przykrywamy golonką. Następnie mięso przykrywamy pozostałą kapustą i podlewamy delikatnie wywarem, który powstał podczas gotowania (wystarczy ok. 100 ml). Na koniec wlewamy także piwo.
PIECZEMY GOLONKĘ
Golonkę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu golonka jest gotowa do zjedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2225,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1112,7 kcal
Tłuszcz
77,4 g
Węglowodany
33,2 g
Błonnik
14,8 g
Białko
75,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Knedle z białym serem
Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!

Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!

Konfitowana kaczka
Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort „Pavlova”
Na ważne okazje i bez okazji! Tort „Pavlova” wypełniony kremem i owocami! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Rosół z gęsi z warzywami
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na aromatyczny rosół z pieczonej gęsi i warzyw. To zupa doskonała na jesienne dni!

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto z batatów
Przedstawiamy klasykę wypieków w amerykańskim stylu – ciasto z nadzieniem korzennym z batatów. Gwarantujemy, że je polubisz!

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Chleb z pastą z serka koziego
Domowy chleb z mąki pełnoziarnistej, doskonale smakuje z aromatyczną pastą z serka koziego!