lamotek.pl

Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką • przepis • składniki • przygotowanie

Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!

Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką

Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burger wegański - 340 g
cukier trzcinowy - 1 łyżka
cebula czerwona - 1 szt.
ocet balsamiczny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
awokado - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
szalotka - 0,5 szt.
bułka hamburgerowa - 2 szt.
ogórek konserwowy - 100 g
pomidor czerwony - 1 szt.
sos hamburgerowy - 100 ml
Szpinak Baby - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY CEBULKĘ:
Cebulę pokrojoną w krążki smażymy na patelni na mocno rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukier, mieszamy i smażymy, aż cebula zarumieni się i zeszkli.
2.PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ Z AWOKADO:
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i łączymy w naczyniu blendera z szalotką.
3.SMAŻYMY BURGERY:
Burgery skrapiamy oliwą. Smażymy na patelni grillowej ok. 3-4 minut z każdej strony, aż nabiorą rumianego koloru.
4.PODPIEKAMY BUŁKI:
Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podpiekamy z obu stron obok burgerów na patelni grillowej.
5.SKŁADAMY BURGERY:
Spody podpieczonych bułek smarujemy sosem do burgerów. Na warstwie sosu układamy kolejno: szpinak, usmażone burgery, majonez z awokado, pomidor pokrojony w plastry, ogórki konserwowe i karmelizowaną cebulkę.
Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY CEBULKĘ

Cebulę pokrojoną w krążki smażymy na patelni na mocno rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukier, mieszamy i smażymy, aż cebula zarumieni się i zeszkli.

2

PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ Z AWOKADO

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i łączymy w naczyniu blendera z szalotką.

3

SMAŻYMY BURGERY

Burgery skrapiamy oliwą. Smażymy na patelni grillowej ok. 3-4 minut z każdej strony, aż nabiorą rumianego koloru.

4

PODPIEKAMY BUŁKI

Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podpiekamy z obu stron obok burgerów na patelni grillowej.

5

SKŁADAMY BURGERY

Spody podpieczonych bułek smarujemy sosem do burgerów. Na warstwie sosu układamy kolejno: szpinak, usmażone burgery, majonez z awokado, pomidor pokrojony w plastry, ogórki konserwowe i karmelizowaną cebulkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1965,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

982,5 kcal

🥑

Tłuszcz

57,8 g

🌾

Węglowodany

74,2 g

🥬

Błonnik

19,1 g

💪

Białko

19,1 g

Podobne przepisy