lamotek.pl

Gołąbki z kaszą gryczaną • przepis • składniki • przygotowanie

Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.

Gołąbki z kaszą gryczaną

Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
cebula - 2 szt.
bulion drobiowy - 1 l
kasza gryczana - 300 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
pieczarka - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
kapusta włoska - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ W BULIONIE:
Do garnka wlewamy połowę bulionu drobiowego i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy kaszę i od czasu do czasu mieszając, gotujemy do miękkości, aż płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
2.GOTUJEMY KAPUSTĘ:
W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty odcinamy głąb i twarde części liści, a następnie zanurzamy je na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmujemy i odcedzamy.
3.PODSMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI:
Cebule dość drobno siekamy, a pieczarki oczyszczamy i również siekamy. Tak przygotowane składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
4.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ DO GOŁĄBKÓW:
Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażone cebule i pieczarki. Następnie do składników wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
5.PRZYGOTOWUJEMY GOŁĄBKI:
W dłoniach formujemy z kaszy wałeczki, dość mocno je ściskając. Wałeczki z kaszy zawijamy w liście kapusty, formując gołąbki. Pozostałymi liśćmi wykładamy dno garnka, do którego wkładamy gołąbki.
6.GOTUJEMY GOŁĄBKI:
Pozostały bulion wlewamy do garnka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy gołąbki, garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut.
Gołąbki z kaszą gryczaną

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ W BULIONIE

Do garnka wlewamy połowę bulionu drobiowego i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy kaszę i od czasu do czasu mieszając, gotujemy do miękkości, aż płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

2

GOTUJEMY KAPUSTĘ

W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty odcinamy głąb i twarde części liści, a następnie zanurzamy je na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmujemy i odcedzamy.

3

PODSMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI

Cebule dość drobno siekamy, a pieczarki oczyszczamy i również siekamy. Tak przygotowane składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

4

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ DO GOŁĄBKÓW

Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażone cebule i pieczarki. Następnie do składników wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

5

PRZYGOTOWUJEMY GOŁĄBKI

W dłoniach formujemy z kaszy wałeczki, dość mocno je ściskając. Wałeczki z kaszy zawijamy w liście kapusty, formując gołąbki. Pozostałymi liśćmi wykładamy dno garnka, do którego wkładamy gołąbki.

6

GOTUJEMY GOŁĄBKI

Pozostały bulion wlewamy do garnka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy gołąbki, garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1844 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

461 kcal

🥑

Tłuszcz

9,7 g

🌾

Węglowodany

74,4 g

🥬

Błonnik

22,9 g

💪

Białko

22,9 g

Podobne przepisy