lamotek.pl

GOFRY TRADYCYJNE • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne gofry podane z bitą śmietaną, owocami w żelu lub świeżymi – jeszcze lepsze niż nad morzem! Przygotuj je w domu i ciesz się smakiem cały rok!

GOFRY TRADYCYJNE

Klasyczne gofry podane z bitą śmietaną, owocami w żelu lub świeżymi – jeszcze lepsze niż nad morzem! Przygotuj je w domu i ciesz się smakiem cały rok!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 160 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 70 g
jajko - 2 szt.
mleko - 200 ml
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
whisky - 20 ml
śmietanka kremówka 30% - 200 ml
borówki - 75 g
malina - 75 g
truskawka - 75 g
cukier - 75 g
żelatyna - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO NA GOFRY:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło roztapiamy i delikatnie studzimy, aby nie było gorące. Cukier ucieramy z żółtkami, stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Białka ubijamy za pomocą miksera. Do miski z żółtkami, cukrem i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. Mieszamy. Na sam koniec możemy dodać alkohol.
2.PIECZEMY GOFRY:
Ciasto na gofry odstawiamy na 30 minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy.
3.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE W ŻELU:
W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier. Często mieszamy (od momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).
4.PODAJEMY GOFRY:
Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.
GOFRY TRADYCYJNE

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO NA GOFRY

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło roztapiamy i delikatnie studzimy, aby nie było gorące. Cukier ucieramy z żółtkami, stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Białka ubijamy za pomocą miksera. Do miski z żółtkami, cukrem i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. Mieszamy. Na sam koniec możemy dodać alkohol.

2

PIECZEMY GOFRY

Ciasto na gofry odstawiamy na 30 minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy.

3

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE W ŻELU

W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier. Często mieszamy (od momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).

4

PODAJEMY GOFRY

Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2366,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

591,7 kcal

🥑

Tłuszcz

29,4 g

🌾

Węglowodany

69,7 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

11,9 g

Podobne przepisy