lamotek.pl

Orkiszowy krupnik z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Orkiszowy krupnik z kurczakiem

Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 2 szczypty
kurczak filety z piersi - 250 g
świeży koperek - 6 g
liść laurowy - 3 szt.
marchew - 1 szt.
masło - 1 łyżka
por - 1 szt.
sól - 1 łyżeczka
szczypior cebuli - 6 g
woda - 2,5 l
ziele angielskie - 5 szt.
ziemniak - 3 szt.
kasza orkiszowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY POR:
Białą część pora kroimy w plasterki i przesmażamy w garnku na rozgrzanym maśle. Doprawiamy pieprzem, mieszamy. Gdy się zeszkli, zalewamy wodą.
2.GOTUJEMY KURCZAKA:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.
3.DODAJEMY ZIEMNIAKI I MARCHEWKĘ:
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.
4.DODAJEMY KASZĘ I GOTUJEMY KRUPNIK:
Dodajemy kaszę orkiszową i gotujemy krupnik, co chwilę mieszając, aż ziemniaki zmiękną, a kasza napęcznieje. Jeśli krupnik okaże się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody, mieszamy i zagotowujemy – aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
5.PODAJEMY KRUPNIK:
Krupnik przelewamy do miseczek. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Orkiszowy krupnik z kurczakiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY POR

Białą część pora kroimy w plasterki i przesmażamy w garnku na rozgrzanym maśle. Doprawiamy pieprzem, mieszamy. Gdy się zeszkli, zalewamy wodą.

2

GOTUJEMY KURCZAKA

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.

3

DODAJEMY ZIEMNIAKI I MARCHEWKĘ

Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.

4

DODAJEMY KASZĘ I GOTUJEMY KRUPNIK

Dodajemy kaszę orkiszową i gotujemy krupnik, co chwilę mieszając, aż ziemniaki zmiękną, a kasza napęcznieje. Jeśli krupnik okaże się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody, mieszamy i zagotowujemy – aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

5

PODAJEMY KRUPNIK

Krupnik przelewamy do miseczek. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1285,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

160,7 kcal

🥑

Tłuszcz

2 g

🌾

Węglowodany

19,6 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy

Orkiszowy krupnik z kurczakiem - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl