lamotek.pl

Faszerowane pomidorki koktajlowe • przepis • składniki • przygotowanie

Niespodziewana wizyta gości? Warto mieć w zanadrzu szybki przepis na ciepłą pomidorową przekąskę z serowym farszem.

Faszerowane pomidorki koktajlowe

Niespodziewana wizyta gości? Warto mieć w zanadrzu szybki przepis na ciepłą pomidorową przekąskę z serowym farszem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidorki koktajlowe - 24 szt.
chleb wiejski - 60 g
masło - 2 łyżki
natka pietruszki - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 1 łyżka
grana padano, tarty - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SPODNIĄ CZĘŚĆ:
pomidorków odcinamy (pomidorki będziemy układać górną częścią do dołu) i ostrożnie za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ.
2.WNĘTRZE POMIDORKÓW OPRÓSZAMY:
solą i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
3.STARTY SER, PIETRUSZKĘ,:
bazylię oraz miękkie masło przekładamy do blendera.
4.Z KROMEK CHLEBA:
odcinamy skórki, miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników.
5.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, AŻ:
masa zacznie wyglądem przypominać kruszonkę.
6.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
7.GOTOWĄ MASĄ CIASNO:
napełniamy pomidorki.
8.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 20 minut, aż wierzch farszu się przyrumieni.
9.PODAJEMY ZARAZ PO:
upieczeniu.
Faszerowane pomidorki koktajlowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 24

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SPODNIĄ CZĘŚĆ

pomidorków odcinamy (pomidorki będziemy układać górną częścią do dołu) i ostrożnie za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ.

2

WNĘTRZE POMIDORKÓW OPRÓSZAMY

solą i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

3

STARTY SER, PIETRUSZKĘ,

bazylię oraz miękkie masło przekładamy do blendera.

4

Z KROMEK CHLEBA

odcinamy skórki, miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników.

5

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, AŻ

masa zacznie wyglądem przypominać kruszonkę.

6

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

7

GOTOWĄ MASĄ CIASNO

napełniamy pomidorki.

8

PIECZEMY W PIEKARNIKU

rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 20 minut, aż wierzch farszu się przyrumieni.

9

PODAJEMY ZARAZ PO

upieczeniu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

768 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

32 kcal

🥑

Tłuszcz

1,9 g

🌾

Węglowodany

2,5 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

1,3 g

Podobne przepisy