lamotek.pl

Lunchbox z serowymi proziakami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny domowy lunchbox z regionalnym akcentem – proziakami serowymi. To pełnowartościowy posiłek dla każdego członka rodziny. Koniecznie sprawdź, jak prosto go przyrządzić!

Lunchbox z serowymi proziakami

Pyszny domowy lunchbox z regionalnym akcentem – proziakami serowymi. To pełnowartościowy posiłek dla każdego członka rodziny. Koniecznie sprawdź, jak prosto go przyrządzić!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

fasola czerwona z puszki - 410 g
oliwa z oliwek - 60 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
pistacje - 60 g
sok z limonki - 20 ml
sól - 1 szczypta
jogurt naturalny - 200 g
mąka pszenna - 150 g
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
grana padano, tarty - 50 g
woda - 30 ml
kalarepa - 0,5 szt.
młoda marchewka drobna - 40 g
morela - 2 szt.
pomidorki koktajlowe - 7 szt.
śliwka - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy tarty ser grana padano i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, wodę i ponownie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Ciasto z miski przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy do uzyskania puszystego i sprężystego ciasta, które można formować. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką, aby lepiej się wyrabiało i nie kleiło do rąk.
3.WAŁKUJEMY CIASTO I WYKRAWAMY PLACUSZKI:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy okrągłe placuszki.
4.SMAŻYMY PROZIAKI:
Gotowe placuszki delikatnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i zmniejszamy ogień do minimum. Proziaki przewracamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy urosną i podwoją swoją objętość. Po pierwszym przewróceniu placuszki obracamy co jakiś czas tak, aby miały szansę się mocno ogrzać, jednocześnie uważamy, aby się nie spaliły.
5.PODAJEMY:
Usmażone i przestudzone proziaki wkładamy do pudełka i podajemy z pastą z czerwonej fasoli i pistacji.
Lunchbox z serowymi proziakami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy tarty ser grana padano i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, wodę i ponownie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.

2

WYRABIAMY CIASTO

Ciasto z miski przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy do uzyskania puszystego i sprężystego ciasta, które można formować. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką, aby lepiej się wyrabiało i nie kleiło do rąk.

3

WAŁKUJEMY CIASTO I WYKRAWAMY PLACUSZKI

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy okrągłe placuszki.

4

SMAŻYMY PROZIAKI

Gotowe placuszki delikatnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i zmniejszamy ogień do minimum. Proziaki przewracamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy urosną i podwoją swoją objętość. Po pierwszym przewróceniu placuszki obracamy co jakiś czas tak, aby miały szansę się mocno ogrzać, jednocześnie uważamy, aby się nie spaliły.

5

PODAJEMY

Usmażone i przestudzone proziaki wkładamy do pudełka i podajemy z pastą z czerwonej fasoli i pistacji.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2118,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2118,7 kcal

🥑

Tłuszcz

89,1 g

🌾

Węglowodany

255,1 g

🥬

Błonnik

37,5 g

💪

Białko

91,1 g

Podobne przepisy