lamotek.pl

Chleb do żurku • przepis • składniki • przygotowanie

Chleb do żurku to rewelacyjny sposób na podanie tej tradycyjnej zupy w bardziej klasycznej i efektownej formie. Aromatyczny, chrupiący bochenek nie tylko świetnie komponuje się ze smakiem żurku, ale także sprawia, że danie wygląda bardziej apetycznie i interesująco. Jak zrobić taki chleb? Poznaj nasz sposób!

Chleb do żurku

Chleb do żurku to rewelacyjny sposób na podanie tej tradycyjnej zupy w bardziej klasycznej i efektownej formie. Aromatyczny, chrupiący bochenek nie tylko świetnie komponuje się ze smakiem żurku, ale także sprawia, że danie wygląda bardziej apetycznie i interesująco. Jak zrobić taki chleb? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
255 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna typ 550 - 200 g
jogurt naturalny - 40 ml
drożdże suszone - 3 g
cukier - 0,3 łyżeczki
sól - 0,3 łyżeczki
mleko 3,2% - 1 łyżka
woda - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SKŁADNIKI:
Podgrzewamy delikatnie wodę (powinna być lekko ciepła) i dodajemy do misy miksera. Wrzucamy także drożdże oraz cukier i mieszamy na średnich obrotach. Po niecałej minucie dodajemy mąkę, sól oraz jogurt i wyrabiamy ciasto mikserem.
2.ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy je folią spożywczą, a potem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
3.DZIELIMY CIASTO:
Wyciągamy ciasto miski i dzielimy je na cztery części: dwie duże i dwie mniejsze (takie o ⅕  wielkości dużej części). Każdą część formujemy w kulisty kształt.
4.FORMUJEMY CHLEB:
Kulki z mniejszej porcji ciasta lekko spłaszczamy, tak aby utworzyć z nich uchwyt do „pokrywki” chlebków. W dużych kulkach robimy na środku mały otwór i układamy na nim uchwyty. Uformowane chleby kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 minut, aby znowu lekko wyrosły. Przykrywamy je ściereczką, aby nie wyschły. Rozgrzewamy piekarnik do 225°C.
5.PIECZEMY CHLEB:
Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i wsuwamy je na dolną półkę piekarnika. Czekamy 10 minut, a potem smarujemy chleb mlekiem i wkładamy blachę do pieca. Bochenki pieczemy przez 25 minut.
6.STUDZIMY CHLEBY:
Chleby zostawiamy w piekarniku na 15 minut z uchylonymi drzwiczkami, do lekkiego wystudzenia. Potem wyciągamy je z pieca i studzimy przez kolejne 15 minut.
7.PRZYGOTOWUJEMY CHLEBY DO NAPEŁNIENIA ZUPĄ:
Gdy chleby będą już całkiem chłodne, wystarczy tylko ściąć górną ich część, tworząc pokrywki i wydrążyć środek, a potem ponownie zapiec wszystkie ich części w piekarniku w 170°C przez ok. 15 minut. Do takich chlebów można już śmiało wlewać żurek.
Chleb do żurku

Czas przygotowania

255 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SKŁADNIKI

Podgrzewamy delikatnie wodę (powinna być lekko ciepła) i dodajemy do misy miksera. Wrzucamy także drożdże oraz cukier i mieszamy na średnich obrotach. Po niecałej minucie dodajemy mąkę, sól oraz jogurt i wyrabiamy ciasto mikserem.

2

ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy je folią spożywczą, a potem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

3

DZIELIMY CIASTO

Wyciągamy ciasto miski i dzielimy je na cztery części: dwie duże i dwie mniejsze (takie o ⅕  wielkości dużej części). Każdą część formujemy w kulisty kształt.

4

FORMUJEMY CHLEB

Kulki z mniejszej porcji ciasta lekko spłaszczamy, tak aby utworzyć z nich uchwyt do „pokrywki” chlebków. W dużych kulkach robimy na środku mały otwór i układamy na nim uchwyty. Uformowane chleby kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 minut, aby znowu lekko wyrosły. Przykrywamy je ściereczką, aby nie wyschły. Rozgrzewamy piekarnik do 225°C.

5

PIECZEMY CHLEB

Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i wsuwamy je na dolną półkę piekarnika. Czekamy 10 minut, a potem smarujemy chleb mlekiem i wkładamy blachę do pieca. Bochenki pieczemy przez 25 minut.

6

STUDZIMY CHLEBY

Chleby zostawiamy w piekarniku na 15 minut z uchylonymi drzwiczkami, do lekkiego wystudzenia. Potem wyciągamy je z pieca i studzimy przez kolejne 15 minut.

7

PRZYGOTOWUJEMY CHLEBY DO NAPEŁNIENIA ZUPĄ

Gdy chleby będą już całkiem chłodne, wystarczy tylko ściąć górną ich część, tworząc pokrywki i wydrążyć środek, a potem ponownie zapiec wszystkie ich części w piekarniku w 170°C przez ok. 15 minut. Do takich chlebów można już śmiało wlewać żurek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

747,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

373,7 kcal

🥑

Tłuszcz

1,7 g

🌾

Węglowodany

74,2 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

12,7 g

Podobne przepisy