lamotek.pl

Wytrawny chlebek cukiniowy z makaronem orzo i halloumi • przepis • składniki • przygotowanie

Smak Grecji w zaskakującym wydaniu? Wypróbuj przepis Kingi na wytrawny chlebek z cukinią, makaronem orzo i halloumi.

Wytrawny chlebek cukiniowy z makaronem orzo i halloumi

Smak Grecji w zaskakującym wydaniu? Wypróbuj przepis Kingi na wytrawny chlebek z cukinią, makaronem orzo i halloumi.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron orzo - 110 g
cukinia - 250 g
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżeczki
ser halloumi - 180 g
pomidory suszone w oleju - 2 łyżki
cebula dymka - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
parmezan - 15 g
natka pietruszki - 2 łyżki
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 35 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól -
pieprz czarny -
olej -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron orzo przez 8 minut. Odcedzamy i studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (góra-dół). Formę do pieczenia o wymiarach 17 × 27 cm smarujemy tłuszczem (np. olejem) i wykładamy papierem do pieczenia, zostawiając ok. 5 cm zapasu po bokach.
3.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do dużej miski przekładamy startą na tarce o grubych oczkach, dobrze odciśniętą cukinię, makaron, startą skórkę z cytryny, połowę startego na drobnych oczkach sera halloumi, posiekaną dymkę, suszone pomidory, czosnek wyciśnięty przez praskę, starty drobno parmezan, posiekaną drobno natkę i rozbełtane jajka.
4.PIECZEMY:
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pozostałym startym na drobnych oczkach halloumi. Pieczemy przez 45 minut, aż masa się zetnie i wierzch się zrumieni. Po upieczeniu studzimy w formie 15 minut. Kroimy na 8 porcji.
Wytrawny chlebek cukiniowy z makaronem orzo i halloumi

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron orzo przez 8 minut. Odcedzamy i studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (góra-dół). Formę do pieczenia o wymiarach 17 × 27 cm smarujemy tłuszczem (np. olejem) i wykładamy papierem do pieczenia, zostawiając ok. 5 cm zapasu po bokach.

3

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do dużej miski przekładamy startą na tarce o grubych oczkach, dobrze odciśniętą cukinię, makaron, startą skórkę z cytryny, połowę startego na drobnych oczkach sera halloumi, posiekaną dymkę, suszone pomidory, czosnek wyciśnięty przez praskę, starty drobno parmezan, posiekaną drobno natkę i rozbełtane jajka.

4

PIECZEMY

Masę przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pozostałym startym na drobnych oczkach halloumi. Pieczemy przez 45 minut, aż masa się zetnie i wierzch się zrumieni. Po upieczeniu studzimy w formie 15 minut. Kroimy na 8 porcji.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1384,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

173,1 kcal

🥑

Tłuszcz

8,1 g

🌾

Węglowodany

15,5 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

9,5 g

Podobne przepisy