lamotek.pl

Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.

Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku

Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

olej z orzechów włoskich - 3 łyżki
cytryna - 1 szt.
polędwica wieprzowa - 1 kg
ząbek czosnku - 4 szt.
kminek cały - 0,5 łyżeczki
sól morska - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
bakłażan - 1 szt.
cebula - 1 szt.
mozzarella - 1 szt.
liść laurowy - 1 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
grana padano - 30 g
papryka mielona ostra - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
patelnię grillową pędzelek folię spożywczą rozgrzej piekarnik do 180oC (termoobieg) Polędwiczki wieprzowe 4 posiekane ząbki czosnku doprawiamy solą, całość przecieramy.
2.PRZEKŁADAMY DO MISKI:
i mieszamy z sokiem z 1 cytryny.
3.DODAJEMY 3-4 ŁYŻKI:
oleju z orzechów włoskich, posiekany kminek, 2 szczypty soli morskiej, całość mieszamy.
4.POLĘDWICZKI MYJEMY, OSUSZAMY:
i usuwamy z nich nadmiar tłuszczu.
5.MIĘSO DOPRAWIAMY PIEPRZEM:
i solą, następnie marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie.
6.MISKĘ Z MIĘSEM:
i marynatą zawijamy od góry w folię spożywczą, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
7.PO GODZINIE WYJMUJEMY:
polędwiczki wieprzowe z marynaty.
8.SMAŻYMY JE NA:
patelni – z każdej strony około dwóch minut.
9.WYKŁADAMY NA BLACHĘ:
i smarujemy marynatą.
10.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 180°C na mniej więcej 10-15 minut.
11.ZAPIEKANKA BAKŁAŻANA GROIMY:
w talarki o grubości ok. 0,5 CM.
12.POMIDORY POZBAWIAMY SKÓRKI:
i gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. GAŁĄZKI TYMIANKU OBRYWAMY: z liści.
13.MOZZARELLĘ KROIMY W:
cienkie talarki.
14.1-2 ŁYŻKI OLIWY:
z oliwek podgrzewamy w garnku, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy ok. 2 MINUT.
15.NASTĘPNIE DODAJEMY POMIDORY:
oraz liście tymianku.
16.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, DODAJEMY:
sól, pieprz oraz liść laurowy.
17.GOTUJEMY, CZĘSTO:
mieszając.
18.PLASTRY BAKŁAŻANA SOLIMY,:
odstawiamy na chwile, a gdy puszcza sok, suszymy je na papierowym ręczniku.
19.2-3 ŁYŻKI OLIWY:
z oliwek przelewamy do miseczki, doprawiamy ostrą papryką w proszku i mieszamy.
20.SMARUJEMY PLASTRY BAKŁAZANA:
„paprykową oliwą” z jednej strony.
21.BAKŁAŻANA SMAŻYMY NA:
patelni grillowej, smarujemy go z drugiej strony podczas smażenia.
22.PODSMAŻONY BAKŁAŻAN UKŁADAMY:
w kokilkach na sosie z pomidorów i cebuli, na bakłażanie układamy talarki mozzarelli, na mozzarelli znów sos z pomidorów i cebuli, ponownie talarki mozzarelli, na sosie ponownie bakłażan, na wierzch dajemy starty ser grana padano.
23.KOKILKI WKŁADAMY DO:
piekarnika na 15-20 minut.
24.JAK PODAWAĆ WYJMUJEMY:
polędwiczki z piekarnika, dekorujemy tymiankiem.
25.TALERZ POSYPUJEMY CZERWONA:
papryką w proszku.
26.TAK WYPIECZONA POLĘDWICZKA:
nie wymaga żadnego sosu. PODAJEMY Z ZAPIEKANKAMI: z kokilek.
Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

patelnię grillową pędzelek folię spożywczą rozgrzej piekarnik do 180oC (termoobieg) Polędwiczki wieprzowe 4 posiekane ząbki czosnku doprawiamy solą, całość przecieramy.

2

PRZEKŁADAMY DO MISKI

i mieszamy z sokiem z 1 cytryny.

3

DODAJEMY 3-4 ŁYŻKI

oleju z orzechów włoskich, posiekany kminek, 2 szczypty soli morskiej, całość mieszamy.

4

POLĘDWICZKI MYJEMY, OSUSZAMY

i usuwamy z nich nadmiar tłuszczu.

5

MIĘSO DOPRAWIAMY PIEPRZEM

i solą, następnie marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie.

6

MISKĘ Z MIĘSEM

i marynatą zawijamy od góry w folię spożywczą, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

7

PO GODZINIE WYJMUJEMY

polędwiczki wieprzowe z marynaty.

8

SMAŻYMY JE NA

patelni – z każdej strony około dwóch minut.

9

WYKŁADAMY NA BLACHĘ

i smarujemy marynatą.

10

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 180°C na mniej więcej 10-15 minut.

11

ZAPIEKANKA BAKŁAŻANA GROIMY

w talarki o grubości ok. 0,5 CM.

12

POMIDORY POZBAWIAMY SKÓRKI

i gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. GAŁĄZKI TYMIANKU OBRYWAMY: z liści.

13

MOZZARELLĘ KROIMY W

cienkie talarki.

14

1-2 ŁYŻKI OLIWY

z oliwek podgrzewamy w garnku, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy ok. 2 MINUT.

15

NASTĘPNIE DODAJEMY POMIDORY

oraz liście tymianku.

16

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, DODAJEMY

sól, pieprz oraz liść laurowy.

17

GOTUJEMY, CZĘSTO

mieszając.

18

PLASTRY BAKŁAŻANA SOLIMY,

odstawiamy na chwile, a gdy puszcza sok, suszymy je na papierowym ręczniku.

19

2-3 ŁYŻKI OLIWY

z oliwek przelewamy do miseczki, doprawiamy ostrą papryką w proszku i mieszamy.

20

SMARUJEMY PLASTRY BAKŁAZANA

„paprykową oliwą” z jednej strony.

21

BAKŁAŻANA SMAŻYMY NA

patelni grillowej, smarujemy go z drugiej strony podczas smażenia.

22

PODSMAŻONY BAKŁAŻAN UKŁADAMY

w kokilkach na sosie z pomidorów i cebuli, na bakłażanie układamy talarki mozzarelli, na mozzarelli znów sos z pomidorów i cebuli, ponownie talarki mozzarelli, na sosie ponownie bakłażan, na wierzch dajemy starty ser grana padano.

23

KOKILKI WKŁADAMY DO

piekarnika na 15-20 minut.

24

JAK PODAWAĆ WYJMUJEMY

polędwiczki z piekarnika, dekorujemy tymiankiem.

25

TALERZ POSYPUJEMY CZERWONA

papryką w proszku.

26

TAK WYPIECZONA POLĘDWICZKA

nie wymaga żadnego sosu. PODAJEMY Z ZAPIEKANKAMI: z kokilek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1234,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

308,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

18,1 g

🥬

Błonnik

12,5 g

💪

Białko

12,5 g

Podobne przepisy