lamotek.pl

Dim sum z farszem z mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie

Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Dim sum z farszem z mięsa mielonego

Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
marchew - 150 g
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
mięso mielone wieprzowe - 500 g
olej sezamowy - 3 łyżki
mąka pszenna - 10 g
pak choi - 400 g
przyprawa chińska 5 smaków - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE Z MĄKI:
ze szczyptą soli i ok. 130 ML WODY: zagnieść gładkie, sprężyste ciasto.
2.POZOSTAWIĆ POD PRZYKRYCIEM:
w temperaturze pokojowej na 30 minut.
3.DYMKI OCZYŚCIĆ I:
pokroić w cienkie krążki.
4.MARCHEW OBRAĆ I:
drobno zetrzeć na tarce.
5.CZOSNEK OBRAĆ I:
drobno posiekać.
6.MIĘSO MIELONE SMAŻYĆ:
na gorącym oleju, aż będzie kruche, lekko posolić.
7.DODAĆ STARTĄ MARCHEW,:
dymkę i czosnek, doprawić przyprawą chińską 5 smaków, cynamonem, sosem sojowym i pieprzem.
8.SMAŻYĆ PRZEZ 3-5:
minut, obracając, a następnie przyprawić i pozostawić do ostygnięcia.
9.LIŚCIE KAPUSTY CHIŃSKIEJ:
oczyścić i wyłożyć nimi 2-3 wkłady lub bambusowe koszyczki do gotowania na parze.
10.CIASTO PODZIELIĆ NA:
porcje, każdą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym i wykroić krążki (o średnicy ok. 12 CM).
11.NA KAŻDYM KRĄŻKU:
ułożyć po jednej czubatej łyżce farszu, zlepić brzegi, tworząc sakiewkę.
12.UMIEŚCIĆ W KOSZYCZKU:
do gotowania na parze i gotować nad wrzącą wodą w garnku przez 20 minut, aż będą miękkie.
13.NATYCHMIAST PODAWAĆ Z:
sosem sojowym do maczania.
Dim sum z farszem z mięsa mielonego

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE Z MĄKI

ze szczyptą soli i ok. 130 ML WODY: zagnieść gładkie, sprężyste ciasto.

2

POZOSTAWIĆ POD PRZYKRYCIEM

w temperaturze pokojowej na 30 minut.

3

DYMKI OCZYŚCIĆ I

pokroić w cienkie krążki.

4

MARCHEW OBRAĆ I

drobno zetrzeć na tarce.

5

CZOSNEK OBRAĆ I

drobno posiekać.

6

MIĘSO MIELONE SMAŻYĆ

na gorącym oleju, aż będzie kruche, lekko posolić.

7

DODAĆ STARTĄ MARCHEW,

dymkę i czosnek, doprawić przyprawą chińską 5 smaków, cynamonem, sosem sojowym i pieprzem.

8

SMAŻYĆ PRZEZ 3-5

minut, obracając, a następnie przyprawić i pozostawić do ostygnięcia.

9

LIŚCIE KAPUSTY CHIŃSKIEJ

oczyścić i wyłożyć nimi 2-3 wkłady lub bambusowe koszyczki do gotowania na parze.

10

CIASTO PODZIELIĆ NA

porcje, każdą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym i wykroić krążki (o średnicy ok. 12 CM).

11

NA KAŻDYM KRĄŻKU

ułożyć po jednej czubatej łyżce farszu, zlepić brzegi, tworząc sakiewkę.

12

UMIEŚCIĆ W KOSZYCZKU

do gotowania na parze i gotować nad wrzącą wodą w garnku przez 20 minut, aż będą miękkie.

13

NATYCHMIAST PODAWAĆ Z

sosem sojowym do maczania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2482 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

248,2 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

24,3 g

🥬

Błonnik

13,5 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy