lamotek.pl

Wegańskie flaczki z boczniaków • przepis • składniki • przygotowanie

Proste i szybkie w przygotowaniu wegańskie flaczki z boczniaków, których posmakować będzie chciał każdy! Spróbuj choć raz tej alternatywnej wersji, a wracać będziesz do niej już zawsze!

Wegańskie flaczki z boczniaków

Proste i szybkie w przygotowaniu wegańskie flaczki z boczniaków, których posmakować będzie chciał każdy! Spróbuj choć raz tej alternatywnej wersji, a wracać będziesz do niej już zawsze!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczniaki - 250 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
liść laurowy - 1 szt.
majeranek - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
włoszczyzna suszona - 10 g
szalotka - 1 szt.
woda - 500 ml
ziele angielskie - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
natka pietruszki - 20 g
chleb wiejski - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SZALOTKĘ:
Szalotkę miksujemy w misie urządzenia przez 5 sekund na obrotach o prędkości 2. Za pomocą łopatki zbieramy warzywo z boków naczynia.
2.DODAJEMY BOCZNIAKI I OLIWĘ:
Dodajemy poszarpane w dłoniach na paseczki boczniaki oraz oliwę. Całość podsmażamy przez 4 minuty przy otwartym otworze w pokrywie, w temperaturze 100°C, na obrotach o prędkości 1.
3.DODAJEMY SOS SOJOWY I KONCENTRAT POMIDOROWY:
Dodajemy sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Zwiększamy temperaturę do 110°C i ponownie smażymy przy otwartym otworze w pokrywie przez 2 minuty, na obrotach o prędkości 1.
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Dodajemy suszoną włoszczyznę, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz sól. Zamykamy pokrywę i gotujemy 10 minut w temperaturze 110°C, na obrotach o prędkości 1.
5.DOPRAWIAMY I PODAJEMY FLACZKI:
Flaczki doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Posypujemy porwanymi listkami pietruszki. Podajemy z chlebem.
6.PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I BOCZNIAKI:
Posiekaną szalotkę i poszarpane w dłoniach na paseczki boczniaki podsmażamy w głębokim rondlu na oliwie przez ok. 3 minuty.
7.DODAJEMY SOS SOJOWY I KONCENTRAT POMIDOROWY:
Do składników dodajemy sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
8.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Dodajemy suszoną włoszczyznę, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz sól. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut.
9.DOPRAWIAMY I PODAJEMY FLACZKI:
Flaczki doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Posypujemy porwanymi listkami pietruszki. Podajemy z chlebem.
Wegańskie flaczki z boczniaków

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SZALOTKĘ

Szalotkę miksujemy w misie urządzenia przez 5 sekund na obrotach o prędkości 2. Za pomocą łopatki zbieramy warzywo z boków naczynia.

2

DODAJEMY BOCZNIAKI I OLIWĘ

Dodajemy poszarpane w dłoniach na paseczki boczniaki oraz oliwę. Całość podsmażamy przez 4 minuty przy otwartym otworze w pokrywie, w temperaturze 100°C, na obrotach o prędkości 1.

3

DODAJEMY SOS SOJOWY I KONCENTRAT POMIDOROWY

Dodajemy sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Zwiększamy temperaturę do 110°C i ponownie smażymy przy otwartym otworze w pokrywie przez 2 minuty, na obrotach o prędkości 1.

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy suszoną włoszczyznę, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz sól. Zamykamy pokrywę i gotujemy 10 minut w temperaturze 110°C, na obrotach o prędkości 1.

5

DOPRAWIAMY I PODAJEMY FLACZKI

Flaczki doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Posypujemy porwanymi listkami pietruszki. Podajemy z chlebem.

6

PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I BOCZNIAKI

Posiekaną szalotkę i poszarpane w dłoniach na paseczki boczniaki podsmażamy w głębokim rondlu na oliwie przez ok. 3 minuty.

7

DODAJEMY SOS SOJOWY I KONCENTRAT POMIDOROWY

Do składników dodajemy sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.

8

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy suszoną włoszczyznę, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz sól. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut.

9

DOPRAWIAMY I PODAJEMY FLACZKI

Flaczki doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Posypujemy porwanymi listkami pietruszki. Podajemy z chlebem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

597,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

298,8 kcal

🥑

Tłuszcz

8,1 g

🌾

Węglowodany

47,9 g

🥬

Błonnik

10,4 g

💪

Białko

10,4 g

Podobne przepisy