Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz zaskakujące połączenia smakowe w swoich deserach? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Koniecznie spróbuj klasycznego daquoise w połączeniu z pysznym musem z gorgonzoli.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BEZĘ
Białka dodajemy do misy robota kuchennego i ubijamy je na średnich obrotach przez ok. 2 minuty, aż utworzą pianę i staną się białe. Następnie do wstępnie ubitych białek stopniowo dodajemy drobny cukier i ubijamy, aż beza stanie się lśniąco perłowa.
ŁĄCZYMY CUKIER PUDER Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
Cukier puder przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Orzechy siekamy i mieszamy z cukrem pudrem.
ŁĄCZYMY ORZECHY Z MASĄ BEZOWĄ
Orzechy wymieszane z cukrem pudrem dodajemy do gotowej masy na bezę. Delikatnie i dokładnie mieszamy ze sobą składniki.
PIECZEMY BEZY
Na papierze do pieczenia rysujemy 2 koła o średnicy ok. 20 cm. Papier przytwierdzamy w rogach przy użyciu bezy, tak aby strona z narysowanymi kołami dotykała blachy.
NAMACZAMY I ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją w mikrofali, aby się rozpuściła i była ciepła, ale nie gorąca.
PRZYGOTOWUJEMY KREM ANGIELSKI
Mleko zagotowujemy w rondelku. W misce dokładnie łączymy żółtka z cukrem i dodajemy szczyptę soli. Do tak przygotowanej masy jajecznej wlewamy gorące mleko.
ŁĄCZYMY KREM ANGIELSKI Z ŻELATYNĄ I GORGONZOLĄ
Gotowy krem umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę i ser gorgonzola. Całość blendujemy przez ok. 1 minutę, aż w kremie nie będzie kawałków sera, i przelewamy do dość dużej miski.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Śmietankę ubijamy na tak zwane ⅔. Tak, aby była dość gęsta, ale jeszcze nie całkowicie ubita i sztywna.
ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z KREMEM ANGIELSKIM
Śmietankę stopniowo dodajemy do kremu angielskiego, ciągle mieszając.
FORMUJEMY I SCHŁADZAMY BLATY Z MUSU
Dwa ranty cukiernicze umieszczamy na wyłożonym folią spożywczą talerzu. Do tak przygotowanych form przelewamy odpowiednio ⅓ i ⅔ przygotowanego musu z serem gorgonzola. Blaty z musu przekładamy do lodówki i schładzamy przez ok. 2 godziny.
OBIERAMY I KROIMY GRUSZKI
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych i przekładamy do miski.
PODSMAŻAMY GRUSZKI W MIODZIE
Papryczkę dość drobno siekamy. Na głębokiej patelni podgrzewamy miód, papryczkę i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Kiedy miód zacznie się gotować, dodajemy gruszki i całość smażymy, aż gruszki zmiękną. Następnie dolewamy sok z dwóch cytryn i smażymy całość, aż gruszki się zarumienią.
FLAMBIRUJEMY GRUSZKI
Do podsmażonych gruszek wlewamy wódkę pigwową i ją podpalamy. Patelnię natychmiast zdejmujemy z ognia i czekamy, aż ogień zgaśnie. Gotowe karmelizowane gruszki przekładamy do miski i odstawiamy, aby ostygły.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7667,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
958,4 kcal
Tłuszcz
49,2 g
Węglowodany
105,2 g
Błonnik
26 g
Białko
26 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minipizze z fetą i oliwkami
Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!

Kruche ciasteczka z orzechami
Pyszne kruche ciasteczka, doskonałe jako słodka przekąska na drugie śniadanie!

Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
Wiosenna zupa z ziemniakami, kapustą i łososiem – doskonale smakuje ze świeżą kolendrą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szarlotka gruszkowa
Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!

Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami

Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
Słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, a do tego sos ze smażonych śliwek. Pyszne o każdej porze dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
Tort pełen aromatu kwiatów? Tak! Wykorzystaj syrop z czarnego bzu, żeby stworzyć wyjątkowy deser.

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Ptysiowa piramida croquembouche
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.