lamotek.pl

Tort cynamonowo-makowy • przepis • składniki • przygotowanie

Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Tort cynamonowo-makowy

Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

anyż gwiazdki - 3 szt.
pomarańcza - 0,5 szt.
cynamon, laska - 6 g
cukier - 30 g
cynamon - 3 g
śmietana 30% - 300 ml
cukier puder - 1 szczypta
masa cukrowa biała - 200 g
cukier trzcinowy - 80 g
jajko - 4 szt.
mak - 50 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
mąka pszenna typ 450 - 80 g
czekolada mleczna - 200 g
miód - 200 g
mleko 3,2% - 240 ml
woda - 30 ml
żelatyna - 12 g
mus jabłkowy - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK:
i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz mielony mak. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Wlewamy oliwę i ponownie mieszamy.
2.SKŁADNIKI PONCZU ZAGOTOWUJEMY, A:
następnie odstawiamy do wystudzenia.
3.ŻELATYNĘ NAMACZAMY W 30:
ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Cukier z pozostałą wodą gotujemy, aż się rozpuści. Ubijamy żółtka, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy. Miskę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Żelatynę rozpuszczamy (w mikrofalówce lub w gorącej wodzie). Płynną czekoladę łączymy z zaparzonymi żółtkami, cynamonem oraz żelatyną. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki łączymy.
Tort cynamonowo-makowy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK

i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz mielony mak. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Wlewamy oliwę i ponownie mieszamy.

2

SKŁADNIKI PONCZU ZAGOTOWUJEMY, A

następnie odstawiamy do wystudzenia.

3

ŻELATYNĘ NAMACZAMY W 30

ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Cukier z pozostałą wodą gotujemy, aż się rozpuści. Ubijamy żółtka, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy. Miskę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Żelatynę rozpuszczamy (w mikrofalówce lub w gorącej wodzie). Płynną czekoladę łączymy z zaparzonymi żółtkami, cynamonem oraz żelatyną. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki łączymy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6025,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

376,6 kcal

🥑

Tłuszcz

16,5 g

🌾

Węglowodany

51,4 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy