Czekoladowy tort "Nicolas • przepis • składniki • przygotowanie
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJA
ubijamy z cukrem na puszystą masę.
ROZTAPIAMY MASŁO, CZEKOLADĘ
i łączymy je z powidłami.
MIESZAMY CAŁOŚĆ Z
ubitymi jajami.
DO MASY DODAJEMY
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
PIECZEMY W TORTOWNICY
o średnicy 24 cm przez 40-45 minut w temp.
180°C (Z
termoobiegiem).
PONCZ DO NASĄCZENIA
Składniki zagotowujemy.
OPCJONALNIE NA SAMYM
końcu dodajemy whisky.
POLEWA CZEKOLADOWA ŚMIETANKĘ
zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
DODAJEMY MIĘKKIE
masło.
MIESZAMY, ODSTAWIAMY DO
przestudzenia.
WYSTUDZONY BISZKOPT WYRÓWNUJEMY
poprzez ścięcie górnej warstwy.
NASTĘPNIE PRZEKRAWAMY GO
na dwie równe części i nasączamy ponczem.
POWIDŁA SMAŻYMY NA
patelni przez kilka minut.
NA PIERWSZYM KRĄŻKU
biszkoptu rozsmarowujemy gorące powidła, kładziemy na nie drugi biszkopt.
CAŁY TORT ZE
wszystkich stron smarujemy gorącymi powidłami.
MARCEPAN ROZWAŁKOWUJEMY NA
grubość 2-3 mm, obkładamy nim górę tortu.
OBLEWAMY TORT CZEKOLADOWĄ
polewą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6906 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
575,5 kcal
Tłuszcz
26,1 g
Węglowodany
73,9 g
Błonnik
7,9 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!

Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!

Pudding czekoladowy w słoiku
Bardzo czekoladowy deser, o bogatym smaku, inspirowany puddingiem. Pyszny przysmak, który zachwyci dzieci i dorosłych.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!

Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mrożony jogurt z malinami i limonką
Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!

Jogurtowiec na cieście francuskim
Pyszny jogurtowiec na cieście francuskim z dodatkiem świeżych truskawek, malin, borówek i jeżyn. To świetny pomysł na coś słodkiego w ciepły dzień.

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.