lamotek.pl

Curry z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle szybkie w przygotowaniu, proste i pełne warzyw – właśnie takie jest to curry z warzywami. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezwykłym smakiem inspirowanym kuchnią indyjską.

Curry z warzywami

Niezwykle szybkie w przygotowaniu, proste i pełne warzyw – właśnie takie jest to curry z warzywami. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezwykłym smakiem inspirowanym kuchnią indyjską.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

warzywa na patelnię w stylu indyjskim - 200 g
młode ziemniaki - 4 szt.
olej - 4 łyżki
imbir świeży - 2 łyżeczki
czosnek główka - 1 ząbek
kurkuma mielona - 0,5 łyżeczki
kumin - 0,5 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 400 g
mleczko kokosowe - 300 ml
bulion warzywny - 400 ml
groszek zielony, świeży - 50 g
ryż basmati - 300 g
kolendra świeża -

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i podsmażamy warzywa z mieszanki oraz podgotowane wcześniej ziemniaki na złoty kolor. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i odstawiamy.
2.PODSMAŻAMY PRZYPRAWY:
Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim całą paczuszkę przypraw z mrożonej mieszanki warzyw po indyjsku oraz kurkumę i kumin. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, dodajemy na patelnię imbir i czosnek i również podsmażamy, aż zaczną pachnieć.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do podsmażonych przypraw dodajemy pomidory z puszki i dolewamy mleczko kokosowe i bulion warzywny. Sos doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego zielony groszek. Całość gotujemy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
4.PODAJEMY CURRY:
Do ugotowanego sosu dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i całość mieszamy. Curry podajemy z ugotowanym ryżem basmati, posypane kolendrą do smaku.
Curry z warzywami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i podsmażamy warzywa z mieszanki oraz podgotowane wcześniej ziemniaki na złoty kolor. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i odstawiamy.

2

PODSMAŻAMY PRZYPRAWY

Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim całą paczuszkę przypraw z mrożonej mieszanki warzyw po indyjsku oraz kurkumę i kumin. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, dodajemy na patelnię imbir i czosnek i również podsmażamy, aż zaczną pachnieć.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do podsmażonych przypraw dodajemy pomidory z puszki i dolewamy mleczko kokosowe i bulion warzywny. Sos doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego zielony groszek. Całość gotujemy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

4

PODAJEMY CURRY

Do ugotowanego sosu dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i całość mieszamy. Curry podajemy z ugotowanym ryżem basmati, posypane kolendrą do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2421,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

605,3 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

88 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy