lamotek.pl

Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj jadalne świąteczne prezenty dla najbliższych! Zainspiruj się przepisami Kingi Paruzel!

Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola

Przygotuj jadalne świąteczne prezenty dla najbliższych! Zainspiruj się przepisami Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 60 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
jajko - 2 szt.
kefir - 240 g
orzech włoski - 120 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 220 g
cukier puder - 9 łyżek
kakao - 120 g
mleko - 230 ml
pianki marshmallow - 100 g
czekolada gorzka - 20 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzech laskowy - 120 g
płatki owsiane - 385 g
przyprawa do piernika - 1 łyżka
rodzynki - 30 g
siemię lniane, całe - 3 łyżki
sól - 0,25 łyżeczki
syrop klonowy - 2 łyżki
wiórki kokosowe - 45 g
żurawina suszona - 30 g
mus jabłkowy - 180 ml

Instrukcje przygotowania

1.CHLEBEK OWSIANY POTRZEBUJEMY:
słoik o pojemności 1 l ozdobnych etykiet z przepisem CHLEBEK OWSIANY – PREZENT Do słoika wsypujemy warstwowo: mąkę, płatki owsiane, cukier trzcinowy, cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
2.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
orzechy i pokruszoną czekoladę.
3.CHLEBEK OWSIANY –:
PIECZENIE Zawartość słoika przekładamy do miski.
4.DO DRUGIEJ MISKI:
wlewamy kefir lub maślankę, wbijamy jajka i dodajemy oliwę – mieszamy.
5.ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU:
misek, mieszając.
6.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
7.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do temp.
8.180°C NA:
ok. 40-45 MINUT.
9.CZY CHLEBEK JEST:
już upieczony, sprawdzamy za pomocą patyczka – wbity w ciasto musi być suchy.
10.GORĄCA CZEKOLADA POTRZEBUJEMY:
słoik o pojemności 500 ml ozdobnych etykiet z przepisem GORĄCA CZEKOLADA – PREZENT Do słoika wsypujemy cukier puder, gorzkie kakao, pokruszoną gorzką czekoladę i pianki.
11.GORĄCA CZEKOLADA –:
PRZYGOTOWANIE Zagotowujemy w garnku mleko lub wodę. ZAWARTOŚĆ SŁOIKA: mieszamy.
12.DO GOTUJĄCEGO SIĘ:
płynu dodajemy połowę mieszanki.
13.MIESZAMY NA MAŁYM:
ogniu przez 1 minutę.
14.PRZELEWAMY DO KUBKA:
i dekorujemy piankami marshmallows.
15.ŚWIĄTECZNA GRANOLA POTRZEBUJEMY:
3 słoiki o pojemności 500 ml lub 1 duży – o pojemności 1,5 l ozdobnych etykiet z przepisem PRZYGOTOWANIE Do dużej miski wrzucamy płatki owsiane, orzechy, wiórki kokosowe i siemię lniane. DOPRAWIAMY PRZYPRAWĄ PIERNIKOWĄ: i solą.
16.DODAJEMY SYROP KLONOWY,:
oliwę i mus jabłkowy. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
17.WYSYPUJEMY GRANOLĘ NA:
blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
18.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do temp. 150°C.
19.PIECZEMY OK.:
40-45 MINUT.
20.MIESZAMY CO 10:
minut, aby wszystkie składniki równomiernie się zarumieniły.
21.DO WYSTUDZONEJ GRANOLI:
dodajemy żurawiny, rodzynki i inne wybrane dodatki.
22.MIESZAMY I PRZEKŁADAMY:
do słoików.
23.GRANOLĘ PODAJEMY Z:
mlekiem lub jogurtem.
Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CHLEBEK OWSIANY POTRZEBUJEMY

słoik o pojemności 1 l ozdobnych etykiet z przepisem CHLEBEK OWSIANY – PREZENT Do słoika wsypujemy warstwowo: mąkę, płatki owsiane, cukier trzcinowy, cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól.

2

NA WIERZCHU UKŁADAMY

orzechy i pokruszoną czekoladę.

3

CHLEBEK OWSIANY –

PIECZENIE Zawartość słoika przekładamy do miski.

4

DO DRUGIEJ MISKI

wlewamy kefir lub maślankę, wbijamy jajka i dodajemy oliwę – mieszamy.

5

ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU

misek, mieszając.

6

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

7

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do temp.

8

180°C NA

ok. 40-45 MINUT.

9

CZY CHLEBEK JEST

już upieczony, sprawdzamy za pomocą patyczka – wbity w ciasto musi być suchy.

10

GORĄCA CZEKOLADA POTRZEBUJEMY

słoik o pojemności 500 ml ozdobnych etykiet z przepisem GORĄCA CZEKOLADA – PREZENT Do słoika wsypujemy cukier puder, gorzkie kakao, pokruszoną gorzką czekoladę i pianki.

11

GORĄCA CZEKOLADA –

PRZYGOTOWANIE Zagotowujemy w garnku mleko lub wodę. ZAWARTOŚĆ SŁOIKA: mieszamy.

12

DO GOTUJĄCEGO SIĘ

płynu dodajemy połowę mieszanki.

13

MIESZAMY NA MAŁYM

ogniu przez 1 minutę.

14

PRZELEWAMY DO KUBKA

i dekorujemy piankami marshmallows.

15

ŚWIĄTECZNA GRANOLA POTRZEBUJEMY

3 słoiki o pojemności 500 ml lub 1 duży – o pojemności 1,5 l ozdobnych etykiet z przepisem PRZYGOTOWANIE Do dużej miski wrzucamy płatki owsiane, orzechy, wiórki kokosowe i siemię lniane. DOPRAWIAMY PRZYPRAWĄ PIERNIKOWĄ: i solą.

16

DODAJEMY SYROP KLONOWY,

oliwę i mus jabłkowy. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.

17

WYSYPUJEMY GRANOLĘ NA

blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

18

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do temp. 150°C.

19

PIECZEMY OK.

40-45 MINUT.

20

MIESZAMY CO 10

minut, aby wszystkie składniki równomiernie się zarumieniły.

21

DO WYSTUDZONEJ GRANOLI

dodajemy żurawiny, rodzynki i inne wybrane dodatki.

22

MIESZAMY I PRZEKŁADAMY

do słoików.

23

GRANOLĘ PODAJEMY Z

mlekiem lub jogurtem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3153,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

788,4 kcal

🥑

Tłuszcz

41,2 g

🌾

Węglowodany

107,1 g

🥬

Błonnik

15,5 g

💪

Białko

15,5 g

Podobne przepisy