lamotek.pl

Żeberka w miodzie i pomidorach • przepis • składniki • przygotowanie

Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Żeberka w miodzie i pomidorach

Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
chili mielone - 0,5 łyżeczki
ketchup - 380 g
liść laurowy - 1 szt.
miód - 3 łyżki
olej słonecznikowy - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pieprz czarny, ziarnisty - 2 szt.
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 4 łyżki
ziele angielskie - 2 szt.
żeberka wieprzowe,świeże - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ŻEBERKA WKŁADAMY:
do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jedną łyżkę soli.
2.ZAGOTOWUJEMY I GOTUJEMY:
ok. 20 MINUT.
3.WYJMUJEMY MIĘSO Z:
wywaru, studzimy (wywar możemy wykorzystać np. DO ZUPY).
4.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ.
5.CEBULĘ KROIMY I:
przesmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, aż się zeszklą.
6.W SPOREJ MISCE:
mieszamy miód, ketchup, ostudzone cebule i przyprawy.
7.DO MARYNATY WKŁADAMY:
ostudzone żeberka i mieszamy tak, żeby każdy kawałek mięsa pokryć marynatą.
8.ZOSTAWIAMY W LODÓWCE:
na minimum godzinę. PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO: 180°C.
9.NASTĘPNIE WYJMUJEMY MIĘSO:
na blaszkę i wstawiamy do piekarnika.
10.PIECZEMY, AŻ ŻEBERKA:
się zarumienią, ok. 1,2-1,5 GODZINY.
Żeberka w miodzie i pomidorach

Czas przygotowania

110 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ŻEBERKA WKŁADAMY

do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jedną łyżkę soli.

2

ZAGOTOWUJEMY I GOTUJEMY

ok. 20 MINUT.

3

WYJMUJEMY MIĘSO Z

wywaru, studzimy (wywar możemy wykorzystać np. DO ZUPY).

4

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ.

5

CEBULĘ KROIMY I

przesmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, aż się zeszklą.

6

W SPOREJ MISCE

mieszamy miód, ketchup, ostudzone cebule i przyprawy.

7

DO MARYNATY WKŁADAMY

ostudzone żeberka i mieszamy tak, żeby każdy kawałek mięsa pokryć marynatą.

8

ZOSTAWIAMY W LODÓWCE

na minimum godzinę. PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO: 180°C.

9

NASTĘPNIE WYJMUJEMY MIĘSO

na blaszkę i wstawiamy do piekarnika.

10

PIECZEMY, AŻ ŻEBERKA

się zarumienią, ok. 1,2-1,5 GODZINY.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

732,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

183,2 kcal

🥑

Tłuszcz

2,5 g

🌾

Węglowodany

38,3 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

2,5 g

Podobne przepisy