lamotek.pl

Ciasto z porzeczkami i bezą • przepis • składniki • przygotowanie

Lekkie ciasto, porzeczki i chrupiąca beza – to połączenie zachwyci zarówno fanów bezy, jak i ciast z owocami.

Ciasto z porzeczkami i bezą

Lekkie ciasto, porzeczki i chrupiąca beza – to połączenie zachwyci zarówno fanów bezy, jak i ciast z owocami.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 150 g
cukier puder - 300 g
jajko - 8 szt.
masło - 200 g
mleko - 150 ml
porzeczka - 500 g
proszek do pieczenia - 30 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.ODDZIELAMY ŻÓŁTKA OD BIAŁEK:
Porzeczki myjemy, obrywamy z szypułek i osączamy. 6 jajek rozbijamy, oddzielając żółtka od jajek. Białka odstawiamy. 4 żółtka wkładamy do lodówki, aby wykorzystać je w innym celu.
2.PIECZEMY CIASTO:
Miękkie masło i cukier miksujemy, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy do niej jedno po drugim 2 żółtka, pozostałe 2 jajka i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, ciągle mieszając składniki. Na końcu dolewamy mleko i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki (o rozmiarach ok. 30 x 40 cm). Rozkładamy na nim porzeczki, a następnie ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut.
3.PIECZEMY CIASTO Z BEZĄ:
Cukier puder przesiewamy przez sito. Odstawione uprzednio białka ubijamy na sztywno. Podczas ubijania dosypujemy powoli cukier puder i dalej miksujemy, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Ostrożnie rozkładamy ją na podpieczonym cieście i pieczemy w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut, aż beza będzie chrupiąca i lekko rumiana. Ciasto studzimy, a następnie kroimy na kawałki.
Ciasto z porzeczkami i bezą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ODDZIELAMY ŻÓŁTKA OD BIAŁEK

Porzeczki myjemy, obrywamy z szypułek i osączamy. 6 jajek rozbijamy, oddzielając żółtka od jajek. Białka odstawiamy. 4 żółtka wkładamy do lodówki, aby wykorzystać je w innym celu.

2

PIECZEMY CIASTO

Miękkie masło i cukier miksujemy, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy do niej jedno po drugim 2 żółtka, pozostałe 2 jajka i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, ciągle mieszając składniki. Na końcu dolewamy mleko i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki (o rozmiarach ok. 30 x 40 cm). Rozkładamy na nim porzeczki, a następnie ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut.

3

PIECZEMY CIASTO Z BEZĄ

Cukier puder przesiewamy przez sito. Odstawione uprzednio białka ubijamy na sztywno. Podczas ubijania dosypujemy powoli cukier puder i dalej miksujemy, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Ostrożnie rozkładamy ją na podpieczonym cieście i pieczemy w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut, aż beza będzie chrupiąca i lekko rumiana. Ciasto studzimy, a następnie kroimy na kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5762 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

288,1 kcal

🥑

Tłuszcz

10,8 g

🌾

Węglowodany

43,3 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy