lamotek.pl

Ciecierzyca po bretońsku • przepis • składniki • przygotowanie

Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Ciecierzyca po bretońsku

Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczniaki - 125 g
cukinia - 0,5 szt.
czosnek główka - 1 szt.
ciecierzyca ugotowana - 540 g
kiełbasa śląska - 150 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
majeranek - 2 łyżki
masło - 100 g
papryka czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
kolendra świeża - 2 g
boczek wędzony w plastrach - 125 g
woda - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY BOCZEK I KIEŁBASĘ:
Olej rozgrzewamy delikatnie na patelni i dodajemy boczek oraz kiełbasę pokrojoną w grube półplasterki. Gdy boczek będzie lekko przesmażony, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i posiekany czosnek. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy całą zawartość patelni na talerz.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Paprykę i cukinię pokrojone w grubą kostkę (cukinię bez gniazd nasiennych) podsmażamy ok. 5 minut na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.
3.KONTYNUUJEMY SMAŻENIE MIĘSA:
Boczek, kiełbasę, szalotkę i czosnek z powrotem przekładamy na tę samą patelnię. Smażymy na małym ogniu z dodatkiem koncentratu, majeranku i wody ok. 3 minut.
4.DODAJEMY CIECIERZYCĘ:
Dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu.
5.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Masło i przesmażone wcześniej warzywa dodajemy na patelnię. W razie potrzeby całość ponownie doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty. Zdejmujemy patelnię z gazu.
6.PRZESMAŻAMY BOCZNIAKI:
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Boczniaki rwiemy na kawałki i partiami wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy i smażymy do lekkiego zarumienienia.
7.PODAJEMY DANIE:
Ciecierzycę z mięsem i warzywami przekładamy do misek. Na górę sypiemy przesmażone boczniaki. Dodajemy świeżą kolendrę.
Ciecierzyca po bretońsku

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY BOCZEK I KIEŁBASĘ

Olej rozgrzewamy delikatnie na patelni i dodajemy boczek oraz kiełbasę pokrojoną w grube półplasterki. Gdy boczek będzie lekko przesmażony, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i posiekany czosnek. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy całą zawartość patelni na talerz.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Paprykę i cukinię pokrojone w grubą kostkę (cukinię bez gniazd nasiennych) podsmażamy ok. 5 minut na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.

3

KONTYNUUJEMY SMAŻENIE MIĘSA

Boczek, kiełbasę, szalotkę i czosnek z powrotem przekładamy na tę samą patelnię. Smażymy na małym ogniu z dodatkiem koncentratu, majeranku i wody ok. 3 minut.

4

DODAJEMY CIECIERZYCĘ

Dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu.

5

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Masło i przesmażone wcześniej warzywa dodajemy na patelnię. W razie potrzeby całość ponownie doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty. Zdejmujemy patelnię z gazu.

6

PRZESMAŻAMY BOCZNIAKI

Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Boczniaki rwiemy na kawałki i partiami wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy i smażymy do lekkiego zarumienienia.

7

PODAJEMY DANIE

Ciecierzycę z mięsem i warzywami przekładamy do misek. Na górę sypiemy przesmażone boczniaki. Dodajemy świeżą kolendrę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2336,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

584,1 kcal

🥑

Tłuszcz

35,4 g

🌾

Węglowodany

45,1 g

🥬

Błonnik

24,3 g

💪

Białko

24,3 g

Podobne przepisy

Ciecierzyca po bretońsku - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl