lamotek.pl

Bigos rybny • przepis • składniki • przygotowanie

Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!

Bigos rybny

Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
dorsz filet - 1 kg
kapusta kiszona - 0,5 kg
liść laurowy - 3 szt.
majeranek - 1 łyżka
masło - 150 g
mąka pszenna - 3 łyżki
miód - 1 łyżka
olej - 50 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
grzyby suszone - 4 g
żurawina suszona - 2 łyżki
woda - 200 ml
ziele angielskie - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FILET Z DORSZA:
Dorsza oczyszczamy ze skóry, kroimy na duże kawałki, solimy i oprószamy mąką. Obsmażamy na oleju na złoty kolor.
2.DUSIMY KAPUSTĘ Z PRZYPRAWAMI:
Kiszoną kapustę odciskamy i siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy. Cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy kapustę, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy masło, wodę, majeranek, suszone żurawiny. Doprawiamy pieprzem. Siekamy papryczkę chili. Następnie kapustę doprawiamy sparzoną skórką z cytryny, miodem i posiekaną papryczką chili.
3.PIECZEMY DORSZA W PIEKARNIKU:
W naczyniu żaroodpornym układamy dorsza, obkładamy go kapustą i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 170°C (termoobieg).
Bigos rybny

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FILET Z DORSZA

Dorsza oczyszczamy ze skóry, kroimy na duże kawałki, solimy i oprószamy mąką. Obsmażamy na oleju na złoty kolor.

2

DUSIMY KAPUSTĘ Z PRZYPRAWAMI

Kiszoną kapustę odciskamy i siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy. Cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy kapustę, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy masło, wodę, majeranek, suszone żurawiny. Doprawiamy pieprzem. Siekamy papryczkę chili. Następnie kapustę doprawiamy sparzoną skórką z cytryny, miodem i posiekaną papryczką chili.

3

PIECZEMY DORSZA W PIEKARNIKU

W naczyniu żaroodpornym układamy dorsza, obkładamy go kapustą i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 170°C (termoobieg).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2731 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

682,7 kcal

🥑

Tłuszcz

43,8 g

🌾

Węglowodany

24,8 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

48,1 g

Podobne przepisy