Ciasto kawowe z kremem z awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie kawy i awokado w deserze? Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się jakie to pyszne!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z DAKTYLI
Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy owoce do rondelka. Wsypujemy kawę, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut, a następnie blendujemy.
ŁĄCZYMY OLEJ Z SIEMIENIEM I DAKTYLAMI
Olej kokosowy ucieramy z cukrem, dodajemy zmielone siemię lniane wymieszane z wodą (6 łyżek) i przygotowaną pastę z daktyli.
PRZESIEWAMY MĄKĘ
Mąkę przesiewamy przez sito razem z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mieszankę do pozostałych składników. Całość mieszamy.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z AWOKADO
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki i wyjmujemy miąższ, który miksujemy z pozostałymi składnikami kremu. Krem wykładamy na ostudzone ciasto.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2912 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364 kcal
Tłuszcz
17 g
Węglowodany
52,5 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!

Sałatka cobb z makaronem proteinowym
Ta sałatka zachwyci Was smakiem i łatwością przygotowania. Idealna kompozycja składników potrafi pozytywnie zaskoczyć! Sprawdźcie przepis Kingi na sałatkę cobb z makaronem proteinowym, której wachlarz smaków wzbogaca doskonały dressing!

Koktajl z krewetek
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza! Zobacz, jak przygotować z nich koktajl z awokado i grejpfrutem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!

Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!

Leczo do słoików
Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kluski z kaszy manny ze skwarkami
Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!

Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
Pizza z brokułów? Tak, to możliwe! Zobacz, jak w łatwy sposób zrobić pyszną, warzywną pizzę. To oryginalny przepis, którym zaskoczysz swoich domowników!

Wytrawna tarta Tatin
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.