lamotek.pl

Caprese w oliwie • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj caprese w innym wydaniu. Z dodatkiem aromatycznej bazylii, zanurzone w oliwie. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Caprese w oliwie

Spróbuj caprese w innym wydaniu. Z dodatkiem aromatycznej bazylii, zanurzone w oliwie. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 6 g
pieprz czarny - 1 szczypta
mozzarella - 250 g
oliwa z oliwek - 300 ml
pomidorki koktajlowe - 250 g
sól morska - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI:
Pomidory myjemy, osuszamy i nakłuwamy dookoła kilka razy drewnianą wykałaczką. Czosnek obieramy i kroimy w małe plasterki. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Kulki mozzarelli dobrze osączamy. Wszystko układamy warstwami, naprzemiennie w czystym, wyparzonym słoiku (ok. 850 ml).
2.OLIWĄ ZALEWAMY SKŁADNIKI CAPRESE:
Oliwę mieszamy z solą i odrobiną pieprzu i zalewamy składniki caprese, aż będą dokładnie pokryte oliwą. Słoik dobrze zamykamy i wstawiamy na min. 1 dzień do lodówki. Caprese podajemy dobrze osączoną, najlepiej z ciabattą lub bagietką. Caprese możemy przechowywać w lodówce ok. 3-5 dni.
Caprese w oliwie

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI

Pomidory myjemy, osuszamy i nakłuwamy dookoła kilka razy drewnianą wykałaczką. Czosnek obieramy i kroimy w małe plasterki. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Kulki mozzarelli dobrze osączamy. Wszystko układamy warstwami, naprzemiennie w czystym, wyparzonym słoiku (ok. 850 ml).

2

OLIWĄ ZALEWAMY SKŁADNIKI CAPRESE

Oliwę mieszamy z solą i odrobiną pieprzu i zalewamy składniki caprese, aż będą dokładnie pokryte oliwą. Słoik dobrze zamykamy i wstawiamy na min. 1 dzień do lodówki. Caprese podajemy dobrze osączoną, najlepiej z ciabattą lub bagietką. Caprese możemy przechowywać w lodówce ok. 3-5 dni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2526,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

421,1 kcal

🥑

Tłuszcz

41,4 g

🌾

Węglowodany

3,7 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy